NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.10.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

TREBAJU LI BOGATI ČLANOVI OBITELJI UZDRŽAVATI SIROMAŠNE? Pitanje koje je podijelilo Švicarsku

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Socijalne službe mogu dio troška uzdržavanja siromašnih obitelji uputiti na njihovu bogatiju obitelj.

Br. pregleda: 2440

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress

Švicarski zakon koji zahtijeva od bogatih ljudi da financijski potpomognu svoju obitelj u potrebi našao se u središtu javne rasprave u Švicarskoj, nakon što je 80-godišnji djed angažirao odvjetnika kako bi odbio zahtjev lokalnih vlasti da financira svog unuka s kojim nije u kontaktu.

Naime, prema švicarskom zakonu, bogati roditelji, djedovi i bake imaju odgovornost uzdržavati svoju djecu i unučad u financijskim poteškoćama. Vrijedi i obratno – ako se roditelji, djedovi i bake nađu u financijskoj potrebi, bogata djeca i unučad ih moraju uzdržavati. Članak 328. važećeg zakona kaže da 'osoba koja živi u financijskom komforu ima dužnost pomoći izravnom potomstvu starije ili mlađe generacije koji bi bez te pomoći zapali u poteškoće'.

Ovaj je zakon zapravo donesen kako bi djeca i unuci podupirali svoje roditelje, djedove i bake u starosti, kazao je Thomas Koller sa Sveučilišta u Bernu za NZZ u nedjelju. No, sve se više koristi u drugačijem obliku, odnosno od bogatih djedova i baka se zahtijeva da uzdržavaju svoje potomke. Razlog tome je, kako piše
The Local, što švicarska država sve više izdvaja za socijalnu pomoć. Izdvajanja su se povećala sa 1,7 milijardi franaka 2005. na 2,6 milijardi 2015.

Prema zakonu, socijalne službe mogu dio troška uzdržavanja siromašnih obitelji uputiti na njihovu bogatiju obitelj, ako se ispunjavaju određeni uvjeti. No, granica je dosta visoka i bogatiji član obitelji treba imati poprilično bogatstvo kako bi bio obvezan plaćati. Osim toga, većina institucija ne poseže za tim instrumentom zbog administrativnog opterećenja pa se zakon ne primjenjuje sistematično diljem zemlje.


12.09.2017.

Youtube snimka zaslona

POTVRĐENO Napadač iz Kölna je Sirijac kojem je Njemačka odobrila azil, sad je u komi

17.10.2018.

Pretpostavlja se da je Sirijac plinom pokušao zapaliti restoran McDonaldsa na glavnoj željezničkoj stanici. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom