NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.05.2018
tekst
tekst

Istinite priče

LJUBAV I ODANOST Neobična životinjska ljubavna priča iz Hrvatske oduševila Francuze

Foto: Snimka zaslona YouTube

Zajedno imaju 62 potomka.

Br. pregleda: 1402

Foto: Snimka zaslona YouTube

Autor: CroExpress/Hina

Mužjak rode svake godine leti tisuće kilometara kako bi se vratio svojoj družici koja zbog ozljede ne može s njim - priča je to o Malenoj i Klepetanu, rodama u Hrvatskoj, koja govori o ljubavi i odanosti protivnim svim izgledima, piše francuska agencija France Presse.

Krajem ožujka Klepetan se 16. godinu za redom vratio u hrvatsko selo Brodski Varoš, prethodno napustivši svoje zimsko boravište na jugu Afrike. Ondje se ponovo sastao s ljubavi svoga života, bijelom rodom Malenom, s kojom je dobio već 62 potomka. Zbog ljubavi na daljinu i vjernosti, dvije su rode u Hrvatskoj pravi selebritiji, piše AFP.

Umirovljeni domar mjesne škole Stjepan Vokić, 71-godišnji udovac, posvojio je Malenu 1993. nakon što ju je pronašao pokraj bare ranjenu lovačkim mecima.
Malena svoje zime provodi u nastambi koju Vokić naziva 'improviziranom Afrikom' s gnijezdom, grijanjem i akvarijem. Svako proljeće joj Vokić sagradi veliko gnijezdo na krovu kako bi imala gdje dočekati Klepetana. A on će do početka kolovoza svoje novo potomstvo učiti letjeti i onda zajedno s njima krenuti prema jugu Afrike.
Malena će tada ostati sama s Vokićem koji će je kupati i kremama joj mazati noge kako se ne bi posušile, jer je daleko od svog vlažnog staništa.

'Vodim je u ribolov pošto je ne mogu voditi u Afriku. Čak i televiziju gledamo zajedno', kazao je Vokić AFP-u.  
'Da sam je ostavio ranjenu, pojele bi je lisice. Ali promijenio sam joj sudbinu i sada sam odgovoran za njezin život', objašnjava.

Klepetan nosi ogrlicu za praćenje. Njegovo zimsko odredište negdje je blizu Cape Towna, oko 14,5 tisuća kilometara daleko od Malene. Do tamo mu treba nešto više od mjesec dana leta.

U Hrvatskoj živi oko 1,500 parova bijelih roda. Čigoč, selo u središtu zemlje, proglašeno je 1994. prvim europskim selom roda, napominje AFP. Ondje ih se dvjestotinjak gnijezdi na krovovima i vrhovima uličnih svjetiljki. U selu ih je dvostruko više nego stanovnika.

16.04.2018.

Foto: CroExpress

SVJEDOČANSTVO DOMOBRANA Otac poznate austrijske Hrvatice: 'Teško ranjen sam izbjegao u Austriju, sa mnom je bio anđeo čuvar'

08.05.2018.

Na samom kraju rata Radoš je teško ranjen, ali se uz pomoć suboraca uspio povući u Austriju. Više>

PORTRET NAJSTARIJEG NERETVANSKOG ISELJENIKA Nikad ispričana priča o Jakovu Batinoviću

26.04.2018.

Imao je trinaestoro djece. Samo troje doživjelo je odraslu dob. Više>

Foto: privatna arhiva

AMERIKANKA PONOSNO ČUVA STOGODIŠNJE HRVATSKE PUTOVNICE 'Još uvijek živim tamo gdje su se baka i djed doselili kad su došli u SAD'

14.02.2018.

Njena znatiželja oko domovine svojih predaka rezultirala je odlaskom u Hrvatsku 2007. godine. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart

FOTO: Flacht - Croatia Bietigheim

FOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne

FOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4