NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

Hrvatski jezik prvi put se spominje dva stoljeća prije otkrića Amerike

Istarski razvod

Nekoliko godina kasnije, 1288., hrvatski se spominje i u Vinodolskom zakoniku.

Br. pregleda: 2007

Istarski razvod

Autor: Z.S./Croatianhistory.net

Hrvatski jezik prvi se put spominje davne 1275. godine. U dokumentu Istarski razvod hrvatski se spominje se više od 20 puta. Dokument je napisan hrvatskom glagoljicom.

' ... I ondi gospodin Menart sluga naprid sta, i pokaza listi prave ... ke listi ondi pred nas trih nodari postaviše, keh ta gospoda izibra: jednoga latinskoga, a drugoga nimškoga, a tretoga hrvackoga, da imamo vsaki na svoj orijinal pisat, poimeno od mesta do mesta kako se niže udrži, po vsoj deželi', piše u dokumentu, prenosi Croatianhistory.net.

Ovaj dokument o utvrđivanju granica između posjeda akvilejskoga patrijarha, Venecije, pazinskoga kneza i istarske vlastele, pronađen je 1850. u Kršanu.

Riječ je o prijepisu iz 1546. (prema predlošku iz 1325.) na 35 stranica, a uvezan je u korice od bijeloga hrapavoga kartona.

Izvor: db.nsk.hr

Istarski je razvod pravni spomenik kojim se uređuju granice ('termeni i kunfini') između feudalnih gospodara s jedne i seoskih općina ('komuna') s druge strane. Razvođenje je stari slavenski pravni običaj kojim se utvrđuju granice terenskom ophodnjom.

Izvorno je napisan na trima jezicima: latinskom, njemačkom i hrvatskom. Naš se jezik naziva njegovim narodnim hrvatskim imenom. Prvi ga je objavio Ante Starčević 1852. u Kukuljevićevu Arhivu.

Na unutarnjoj strani prednjih korica rukopisa, u gornjem lijevom kutu, potpisan je: VGaj 1873., a Ljudevit Gaj dobio je rukopis od Giuseppea de Susannija. Otkupom Gajeve knjižnice Razvod je postao dijelom fonda današnje Zbirke rukopisa i starih knjiga.

Nekoliko godina kasnije, 1288., hrvatski se spominje i u Vinodolskom zakoniku. 

Tako je hrvatski jezik prvi put spomenut više od dva stoljeća prije nego je otkrivena Amerika...

15.12.2014.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

I POVIJEST TO DOKAZUJE Znanstvenici analizirali teška razdoblja ljudske povijesti i potvrdili – žene su snažniji spol

17.01.2018.

Znanstvenici sa Sveučilišta Južne Danske analizirali su stopu preživljavanja obaju spolova u ekstremnim situacijama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich