NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.10.2018
tekst
tekst

Kolumne

NAPADI NEĆE PRESTATI Već su lansirane nove optužbe protiv HDZ-ovih kandidata za premijera

Foto: Hina

'Sveta' alijansa protiv Karamarka?

Br. pregleda: 4159

Foto: Hina

Autor: Branko Barbić

Otkako je Tomislav Karamarko postao predsjednikom HDZ-a, bije ga glas najnepopularnijeg političara. Zadnjih dana, čini se, Karamarko je spao na samo dno ljestvice popularnosti.

Malo je čudna tolika njegova nepopularnost upravo sada kad je postao osobom najvećeg interesa najrazličitijih interesnih grupa te poznatih i utjecajnih osoba. Teško je nabrojati sve koji traže njegov odlazak iz Vlade. Četvoro zastupnika iz Hrvatske u Europskom parlamentu: Ivana Maletić, Andrej Plenković, Dubravka Šuica i Davor Stier; Vladimir Šeks, Miroslav Tuđman, general Damir Krstičević, Stipe Mesić, Aco Stanković, Domagoj Margetić, udruga Gong, Milorad Pupovac, Alain Finkielkraut, Urša Raukar,Slaven Letica, 12 članova Mosta, neki članovi HDZ-a iz Varaždina i Šibenika, trenutni premijer Orešković, navodno i predsjednica države (prema jednoj neprovjerenoj informaciji koju je ona navodno prenijela Boži Petrovu), dnevni listovi i njihovi etablirani kolumnisti, kreatori javnog mišljenja s Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, Večernji list, skoro svi tjednici, ljevičarski portali, ali i neki, prividno desno orijentirani portali, aktivisti sigurnosno informativnih službi... Uzelo bi previše prostora kad bi se htjelo nabrojiti sve one koji smatraju svojim pravom intervenirati u HDZ da bi se potjeralo Karamarka iz Vlade pa čak i iz HDZ-a.

Ne čudi što se toliko različitih interesnih grupa i pojedinaca zainteresiralo za izbacivanje Karamarka iz Vlade. Ne čudi neprincipijelnost formalnih i neformalnih saveza jer su sve koalicije po definiciji neprincipijelne. Ne čudi ni to što Karamarko ima političke takmace u HDZ-u i što nije simpatičan svim članovima HDZ-a i što neki broj članova drži da bi boljim predsjednikom HDZ-a bio netko drugi.

Čudi tek prevelika briga nekih pojedinaca i grupa za dobrobit HDZ-a. Talijani bi rekli ‘Previše je te milosti Sveti Ante (Troppa grazia Sant' Antonio).

Na kraju, ispada da Tomislav Karamarko i HDZ nisu nikada bili popularniji nego sada. A kad se uzme u obzir da mu je na unutarstranačkim izborima potpis dalo preko devedeset tisuća članova HDZ-a, bilo bi za očekivati da će HDZ pružiti odlučan otpor svim pokušajima preslagivanja vodstva HDZ-a i micanja Tomislava Karamarka iz Vlade.

Ali, nakon nakon što je glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivo Milošević najavio sklapanje nove vlade i da će mandatar biti iz HDZ-a te da će ime mandatara najaviti Tomislav Karamarko i vodstvo stranke, može se pretpostaviti da Tomislav Karamarko neće biti predsjednik Vlade. A iz izjave Mosta, koji inzistira na Oreškoviću, u Vladu neće ući Most.

Kad se ima na umu da se članovi Mosta, te Tihomir Orešković, smatraju ortodoksnim, pravovjernim kršćanima, katolicima, čovjek bi očekivao da će mostovci i Orešković cijeniti spremnost Tomislava Karamarka na odlazak s dužnosti potpredsjednika Vlade. Tu spremnost tek je izričito pohvalio Ladislav Ilčić. Vrlina samozatajnosti u korist općih interesa očekuje se posebice od kršćana pa makar bili i političari.

Izgleda, međutim, da su Petrov i društvo pomnije iščitavali Machiavellieva Vladara nego Sv. Pismo Novog Zavjeta, a da su Karamarko i Ilčić u zabludi kad vjeruju da se u politici drži do nekih kršćanskih vrlina i načela. Karamarkovo odricanje od funkcije premijera, protumačeno je kao njegova slabost. Ni spremnost da ode s mjesta potpredsjednika Vlade nije drugačije protumačena pa Most ne odustaje od pokušaja istjerivanja Tomislava Karamarka iz Vlade i zadržavanja Oreškovića na funkciji premijera.

Izgleda da će i Karamarko i Ilčić morati pročitati i neke dokumente Katoličke Crkve o autonomiji politike, a možda se prisjetiti i uzrečice: Pusti pijetla na prag, pa će ući i u kuću.

Uzrečica 'Pametniji popušta' pomagala je preživjeti potlačenom narodu, ali nekomu tko ima odgovornost u demokratskom sustavu koliko-toliko suverene nacije, nije dopušteno popuštati kad od njega odgovornost zahtjeva nepopuštanje.

Varaju se oni koji misle da će HDZ ojačati ako Karamarko otiđe iz Vlade i s dužnosti predsjednika stranke te da će odlaskom Karamarka prestati napadaji na HDZ i Vladu koju HDZ posloži. Već su lansirane nove optužbe onih za koje se pretpostavlja da su vjerojatni kandidati za premijera, zamjenika predsjednika HDZ-a, glavnog tajnika HDZ-a, a u pričuvi su optužbe za druge koji budu izabrani na važne dužnosti u Vladi i HDZ-u te druge vodeće članove Domobljubne koalicije.

Međutim, bez tereta Mosta, nova Vlada moći će brže i bolje djelovati, a novi napadaji neće uspjevati u stvaranju novog kaosa u Vladi i državi. Nije svako zlo za zlo. 

10.06.2016.

Hrvati na Novom Zelandu (foto: hrvatiizvanrh.hr)

NA NOVOM ZELANDU IMA VIŠE PODGORANA Nego u njihovom selu pod Biokovom

16.10.2018.

Bijeda podgorskog iseljavanja kao primjer za stoljetno hrvatsko emigriranje. Više>

VRIJEDNA KNJIGA O djelovanju Ozne, Udbe i milicije koja dokazuje da je KPJ bila teroristička organizcija

15.10.2018.

Nasilje Ozne, Udbe i milicije u izrazito hrvatskim krajevima Dalmacije. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom