Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je u Banskim dvorima primio 112 članova Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Pertha koji su na turneji Hrvatskom pod nazivom “To je zemlja dide mog i oca mog”, a nastupat će u Zagrebu, Vukovaru, Korčuli, Đakovu i Splitu.

Na turneji je 70 plesača Folklorne grupe Zagreb koja je odigrala ključnu ulogu u okupljanju generacija Hrvata s ciljem očuvanja i prenošenja kulture kroz pjesmu i ples, istaknuo je predstavnik folklorne grupe Raymond Vicko Pecotić.

– Ovo je priča o povratku kući i korijenima. Ovo je više od običnog obilaska i za nas je to hodočašće zemljama naših očeva i djedova, poručio je.

Folklorna grupa nosi ime glavnoga grada Hrvatske jer je Zagreb, prema Pecotićevim riječima, simbol hrvatskog identiteta i glavni grad svih Hrvata unutar i izvan domovine.

Iseljenici, ovo morate znati

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 4. srpnja 2024.

– Mi nažalost nismo imali sudbinu da stanemo na ovoj zemlji, ali zato ona živi u nama, nosimo je u svojim srcima, zaključio je.

Temelji grupe postavljeni su 50-ih godina prošloga stoljeća, a dvadesetak godina poslije osnovali su folklorno društvo. Danas je u klubu više od 90 plesača u dobi od 5 do 55 godina.

– U ovih sedam godina koliko sam u konzulatu u Perthu, svjedočim ljubavi koju naši iseljenici i plesači Folklorne grupe Zagreb gaje prema Hrvatskoj, rekao je generalni konzul RH u Australiji Zoran Šangut te zahvalio Vladi na svoj pomoći koju su pružili hrvatskim iseljenicima.

Hrvatska folklorna grupa Zagreb iz Pertha doputovala je u Hrvatsku na turneju pod nazivom „To je zemlja dide mog i oca…

Objavljuje Zvonko MilasČetvrtak, 4. srpnja 2024.

Premijeru Plenkoviću članovi folklorne grupe iz Pertha uručili su tradicionalno australsko drveno oružje – bumerang, a on je u svojem obraćanju istaknuo važnost očuvanja hrvatskog identiteta.

– Jako me veseli ovaj velik broj mladih koji je danas s nama i koji će sigurno dugo pamtiti ovaj put i turneju, rekao je i dodao kako su njihove obitelji i životni putevi slika sudbine hrvatskog naroda i iseljavanja naših predaka.

Hrvatska je društvo koje rapidno stari i ima veliki deficit prirodnog priraštaja, istaknuo je kao najvažniji problem te dodao da je plan usporiti negativne trendove i poticati natalitet.

Istaknuo je i potrebu ulaganja u obrazovanje, što bi Hrvatskoj omogućilo konkurentnost među razvijenim zemljama.

U organizaciji turneje Hrvatskoj folklornoj grupi Zagreb iz Pertha pomogla je i Hrvatska matica iseljenika u okviru suradnje s iseljenicima, a novčanom donacijom turneju je podržao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 04.07.2024.