Autor: CroExpress

Glavna tema kongresa je zdravstvo kao jedan od temelja razvoja gospodarstva, a u radu skupa sudjeluju sve ključne osobe zdravstva Njemačke i velikim djelom iz država članica EU. Tijekom održavanja kongresa najavljeno je sudjelovanje velikog broja članova Vlade Bavarske, a predsjednik Vlade Bavarske Horst Seehofer se ovih dana svim sudionicima skupa obratio i posebnim pozdravnim pismom. Senator Ulf Fink, jedna od najistaknutijih javnih osoba iz područja zdravstva u Njemačkoj koji daje veliku potporu prezentacije hrvatskog gospodarstva u Njemačkoj, tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj izjavio je da Hrvatska ima brojne mogućnosti, posebice u zdravstvu koje mogu biti interesantne za njemačke građane ali i žitelje svih članica EU. Kao pozitivan primjer posebice je istaknuo Specijalnu bolnicu Sv. Katarina.

U radu Kongresa će sudjelovati i dva hrvatska ministra: prim. Siniša Varga, dr.med.dent., ministar zdravlja RH i Ivan Vrdoljak ministar gospodarstva RH te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Članovi Vlade Republike Hrvatske na početku skupa će se obratiti sudionicima (očekuje se nazočnost 900 vodećih ljudi njemačkog i europskog zdravstva) i ukratko ih upoznati s mogućnostima ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, a ministar Varga će se posebno osvrnuti na mogućnosti hrvatskog zdravstva.

Sekcija posvećena Republici Hrvatskoj

Tijekom posebne sekcije, koja započinje 30. rujna u 11:15, posvećene investicijama u Republiku Hrvatsku, a na kojoj će uz Njemačke gospodarstvenike sudjelovati i ugledni hrvatski gospodarstvenici koji žive i rade u Njemačkoj, skupu će se obratiti ministar Siniša Varga te predsjednik Hrvatske gospodarske Komore Luka Burilović kako bi predočili mogućnosti investiranja u hrvatsko gospodarstvo, posebice u sektor zdravstva.

O uspješnim investicijama u hrvatsko zdravstvo govorit će jedan od najuglednijih njemačkih gospodarstvenika i vlasnik lanca zdravstvenih ustanova Vitanas s više od 9 000 bolničkih ležajeva Nikolai Burkart, koji će govoriti o uspješnoj investiciji u bolnicu Sveta Katarinu, instituciju koja je odnedavna članica The Leading Hospitals of The World te jedan od europskih centara izvrsnosti iz područja ortopedije, kirurgije kralježnice, sportske medicine, radiologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, liječenja boli, u kojoj se već danas liječi niz građana iz Njemačke. Sekciju će moderirati, predsjednik Upravnog vijeća bolnice Sv. Katarina, prof.dr. Dragan Primorac, koji je i poseban gost kongresa i koji će održati predavanje o ulozi DNA analize u borbi protiv kriminala.

Zdravstveni turizam

Zdravstveni turizam je danas najrastućija grana turizma na svijetu. Razlozi tome su višestruki: starenje stanovništva što rezultira sve većim brojem kroničnih i degenerativnih bolesti, sve veća dostupnost informacijama i novim tehnologijama kao i sve skuplja zdravstvena zaštita. Sve to dovodi do potražnje kvalitetne i pravovremene medicinske usluge izvan domicilnih zemalja sa skupim i/ili nedostupnim zdravstvenim sustavom. Sve navedeno dovelo je do razvijanja zdravstvenih ustanova u zemljama koje mogu osigurati pružanje istih usluga po povoljnijim cijenama, a sukladno visokim standardima koje zdravstvena zaštita iziskuje. Tržište medicinskog turizma 2010. iznosilo je oko 80 milijardi USD, a očekuje se da će kroz nekoliko narednih godina dosegnuti 100 milijardi USD. Smatra se da je to jedna od najpropulzivnijih grana turizma s godišnjim rastom 20-25% i velikim utjecajem na globalnu industriju zdravstvene zaštite. Hrvatska upravo u ovom području ima veliku šansu.

Specijalna bolnica Sveta Katarina, Europski centar izvrsnosti

Specijalna bolnica za ortopediju, kirurgiju, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sveta Katarina u Zaboku europski je centar izvrsnosti s najmodernijom dijagnostičkom, terapeutskom i rehabilitacijskom infrastrukturom. Ova moderno opremljena privatna bolnica smještena je na 2.254m2 u neposrednoj blizini OB Zabok, a registrirana je za obavljanje šest djelatnosti: ortopediju, kirurgiju, neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, radiologiju te anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

Specijalnoj bolnici za ortopediju, kirurgiju, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sveta Katarina 27.2.2014 svečano je uručena nagrada ‘The Leading Hospitals of the World’ čime se hrvatska bolnica Sv. Katarina uključila u popis rijetkih europskih zdravstvenih institucija kojoj je dodijeljena ova prestižna nagrada.

Datum objave: 24.08.2014.