Autor: Z.S./expatyourself.com

Iako je život svakog od nas drugačiji, a mi smo individue koje drugačije doživljavaju stvari, iskustva drugih iz situacija koje nama tek slijede uvijek su korisna. Kažu – bolje je učiti iz tuđih nego iz svojih grešaka. Možda se neće svi ovi savjeti odnositi na vas; možda se neće odnositi nijedan od njih. Ali, kako su napisani u najboljoj namjeri, ne može štetiti da ih pročitate. Savjete za iseljenike dali su – iseljenici, na stranici expatyourself.com.

1. Odlazak u inozemstvo je težak, zbunjujući i dezorijentirajući. No, ujedno i daje puno. Kada i ako se vratite u domovinu, bit ćete drugačija osoba.
2. Nemojte misliti da će život u inozemstvu eliminirati sve vaše probleme. Možda će vas nakratko odvratiti od njih, ali uskoro će vas dostići.
3. Riješite se materijalnog. Život u inozemstvu nije samo fizički, geografski i logistički, nego i emocionalni. Prioriteti vam se mijenjaju. Mijenjate se iznutra; kada se vratite kući nakon dugog izbivanja kako bi vidjeli svoje stvari, pitat ćete se što je bilo toliko važno da bi morali zadržati.
4. Umite više novca nego što mislite da ga trebate.
5. Ako planirate živjeti dulje od godine dana vani, prvo posjetite zemlju.
6. Budite fleksibilni oko odabira prebivališta. Možda ćete izdaleka misliti da će vam se mjesto u koje namjeravate otići svidjeti, a situacija ‘na terenu’ ispadne sasvim drugačija.
7. Jasno znajte zašto se selite i zatim odlučite čega ste se voljni odreći da bi postigli svoje ciljeve. 
8. Budite strpljivi s procedurama vezano uz dokumentaciju.
9. Istražujte, istražujte, istražujte.
10. Ako idete s partnerom, naučite jedno drugog jako podupirati. 
11. Razmislite imate li doista afinitet prema zemlji u koju selite jer ćete najbolje rezultate postići ako je ta zemlja – zemlja vaših snova.
12. Budite otvoreni, ne pijte vodu, smijte se strancima…
13. Iskusite što više možete – jedite hranu koju nikad niste, posjetite muzeje i vjerske objekte, pričajte s domaćima, učite jezik, izađite izvan svoje ‘zone komfora’.
14. Ne namećite svoje kulturološke stavove.
15. Budite stručnjak za smještaj, plaće, vizu, dokumentaciju čak i prije nego dođete u stranu zemlju.
16. Razmislite koliko će vam faliti obitelj.

Datum objave: 20.09.2014.