Autor: Z.S./Angie Castells

Španjolka Angie Castells, koja je odlučila odseliti u inozemstvo treći put u samo nekoliko godina, nabrojala je 17 stvari koje se promijene kad živiš vani. Castells je otišla iz rodne Barcelone i nazvala to najboljom odlukom koju su ona i njena obitelj mogli donijeti.

1. Adrenalin postaje dio tvog života. Od trenutka kada se odseliš, život ti postaje snažna mješavina emocija – učenje, improvizacija, nošenje s nepoznatim. Sva osjetila se izoštravaju, a riječ ‘rutina’ nestaje iz tvog rječnika.
2. Kad se vratiš, sve izgleda jednako. Tvoj život mijenja se velikom brzinom, spreman si kod kuće podijeliti sve anegdote i zgode, a život tamo kao da stoji. 
3. Nedostaje ti riječi. Kada te netko pita o tvom novom životu, nedostaju ti prave riječi da preneseš sve što doživljavaš. A opet, usred nekog razgovora, nešto te podsjeti na tvoj novi dom i moraš se zaustaviti da ne zamoriš ljude svojim pričama.
4. Shvatiš da je hrabrost precijenjena. Mnogi će ti reći da si hrabar/ra, da bi i oni odselili kad ih ne bi bilo strah. A ti shvatiš da je hrabrost 10 posto odluka koje mijenjaju život, a da je ostalih 90 posto jednostavno ih – željeti.
5. Odjednom si slobodan/na. 
6. Više ne govoriš samo jedan jezik.
7. Naučiš reći zbogom i uživati. Shvatiš da većina stvari i ljudi prolazi kroz tvoj život i instiktivno umanjuješ važnost većine stvari. 
8. Imaš dvoje svega. SIM kartice, iskaznice od knjižnice, bankovna računa, valute…
9. Život u inozemstvu nauči te da je ‘normalno’ društveno i kulturno uvjetovan pojam. Shvatiš da postoji drugačiji način činjenja stvari. Osim toga, bolje upoznaješ sebe te shvatiš u koje stvari doista vjeruješ, a koje su samo usađene u tebe zbog društva u kojem si živio/jela.
10. Postaješ turist u vlastitom gradu.
11. Naučiš biti strpljiv/a i tražiti pomoć. U inozemstvu i najmanji zadatak može biti velik izazov. Papirologija, pronalaženje prave riječi, kojim se busom voziti…
12. Vrijeme se mjeri malenim trenucima. Kao da gledaš kroz prozor automobila – sve u daljini promiče sporo, dok je ispred tebe sve vrlo brzo. S jedne strane vijesti od kuće o propuštenim rođendanima, preminulim ljudima, proslavama… A s druge, život u novom domu ide velikom brzinom. 
13. Nostalgija udara kad to najmanje očekuješ. Potaknuti je može neka hrana, pjesma ili miris…
14. No, znaš da se radi o tome kako i kad, a ne gdje. Shvaćaš da ti ne nedostaje mjesto nego isprepletenost pravog mjesta, trenutka i ljudi. 
15. Mijenjaš se. 
16. Tvoj dom može stati u putnu torbu.
17. Nema žaljenja…

Datum objave: 01.09.2014.