Autor: Z.S./Northwestern University

Kako se nositi s odlaskom u inozemstvo? Stvar nije jednostavna jer čovjek nije predmet kojeg se seli s jedne lokacije na drugu. Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći prepoznati da ste pod kulturološkim šokom te kako se prilagoditi na život u inozemstvu.

Četiri faze prilagodbe

Prvo što su stručnjaci uočili je da većina onih koji se odluče živjeti vani prolaze kroz četiri faze kulturne prilagodbe. Prva faza je inicijalna euforija i uzbuđenje. Tijekom nje ćete misliti da možete postići sve što zamislite. Bit ćete uzbuđeni zbog novog okruženja, zaintrigirani sličnostima i razlikama nove kulture i one koju ste napustili te vrlo motivirani i zainteresirani za učenje.

Druga faza je kulturni šok, gdje može doći do iritacije i napetosti. Sada bi se mogli fokusirati na razlike između nove i stare kulture, pri čemu će na površinu doći i vaše predrasude. Male stvari činit će se kao katastrofe, zbog njih ćete se ponekad osjećati bespomoćni i frustrirani. Javit će se i nostalgija.

Treća faza je prilagodba. Odlučujete da ćete izvući najbolje što možete iz novog iskustva. Lokalna kultura bit će vam sve bliža. Nekad ćete se osjećati sjajno, nekad nešto lošije. Počet ćete se pitati i neka pitanja o vašim dotadašnjim pretpostavkama o svijetu.

Četvrta faza je adaptacija i bikulturalizam. Cijenit ćete određene aspekte strane kulture, a druge kritizirati, no oni vas neće toliko smetati. U stranoj zemlji osjećat ćete se kao kod kuće. Živjet ćete i raditi punim potencijalom.

Koji su psihički i fizički simptomi kulturološkog stresa?

Najčešće se manifestiraju iscrpljenost, umor i promjena apetita. Mogli bi se previše brinuti zbog manjih zdravstvenih problema. Kod mnogih je zabilježena povećana uporaba alkohola i drugih opijata. Nostalgija za stvarima od kuće, poput neke hrane koja vam nedostaje, mogla bi uzeti maha. Napadi bijesa i frustracija ili depresija te superiorno ponašanje nad ‘domaćima’ jer je ‘kod kuće bolje’. Osjećaji odbačenosti, izolacije, usamljenosti… 
I na kraju – mogli bi se osjećati kao dijete!

Kako se nositi s kulturološkim stresom?

Zapamtite, normalno se ponekad osjećati frustrirano. Sve je to dio adaptacije na novu kulturu. Stoga se savjetuje da budete u kontaktu s ljudima ‘od doma’. Pokušajte razumjeti četiri nabrojane faze kulturološke prilagodbe, analizirati situacije u kojima se nađete i svoje reakcije na njih, identificirati što vam pomaže u ublažavanju stresa, pokušati razmišljati pozitivno. Isplanirajte kada ćete se čuti sa obitelji i prijateljima, pronađite prijatelje i grupe koji dijele vaše interese, jedite zdravo i odmarajte…

U ovoj se priči vjerojatno neće prepoznati svi. Naposljetku, svi smo različiti. No, ovi dobri savjeti mnogima bi mogli pomoći.

Datum objave: 16.09.2014.