“Nama je u interesu pomoći Ukrajini koliko god možemo da ona dobije taj rat, jer onoga trenutka kada se rat prelije na jedan kilometar teritorija NATO članica, imamo sasvim jednu drugačiju situaciju”, kaže analitičarka Šabić.

Pregovore o okončanju rata između Rusije i Ukrajine u N1 Studiju uživo komentirala je Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Šelo Šabić smatra da pad Mariupolja neće biti dovoljan da Putin proglasi pobjedu.

“Prostora za pregovore i kompromis uvijek mora biti, ali koliko se meni čini on nije zainteresiran za to, odnosno njegov cilj je razgovarati na velikoj razini – ono što zovu Jalta 2 – razgovor s američkim predsjednikom Bidenom”, kazala je.

Upitana koji bi europski čelnik mogao biti najbolji za sudjelovanje u rješavanju ove krize, odgovorila je da ruskog čelnika zanima samo američki predsjednik.

“Putin je rekao da primarno želi razgovarati s Bidenom. Ovo sve drugo jesu dobri pokušaji. Ali ja u ovom trenutku ne vidim mogućnost za stvarno sjedanje za stol s intencijom da se postigne dogovor”, kazala je Šelo Šabić.

Govoreći o Putinovim sadašnjim ciljevima, kazala je:

“Ako ga je ranije moglo zadovoljiti da se NATO ne širi dalje, mislim da to više nije dovoljno. NATO već jest na granicama Rusije. Onog trenutka kada je krenuo s agresijom na Ukrajinu, presložio je karte. Sada će se stvari dalje odvijati ovisno o uspjehu na terenu i ovisno o snazi Zapada da zaustavi tu agresiju. Svi koji prate rusku politiku znaju da se dosta osamio posljednjih godina, dosta se bacio u povijest i po njegovim izjavama i djelima, ima viziju obnove Ruskog carstva.”

Osim američkog, Šelo Šabić smatra da je za pregovore Putinu relevantan i kineski čelnik.

“Kina je zainteresirana za održavanje globalnog svijeta. S druge strane, ona nas gleda kao sile kojima opada moć. Neće djelovati ishitreno i na način da ugrozi svoje interese. Kina će biti vrlo važan igrač u raspletavanju ove situacije u trenutku kada to toga dođe. Neće se kockati, ali u cijeloj ovoj situaciji gleda kako maksimizirati i svoje interese”, kazala je.

Komentirala je izjavu poljskog veleposlanika u RH koji je kazao da, ako se Putinu ne pokažu zubi, bit će sve gladniji, te su iduće na udaru baltičke zemlje i Poljska.

“Jutros sam vidjela statistiku da 76 posto ispitanika u Rusiji očekuje napad na Poljsku, preko 40 posto na baltičke zemlje. Ako do toga dođe, to je rat koji obuhvaća i nas. Nama je u interesu pomoći Ukrajini koliko god možemo da ona dobije taj rat, jer onoga trenutka kada se rat prelije na jedan kilometar teritorija NATO članica, imamo sasvim jednu drugačiju situaciju. Nije samo Poljska i baltičke zemlje, tu su i Mađarska, Rumunjska, prije toga i Moldavija. Tako da vrlo su opasna vremena”, rekla je Šelo Šabić.


Autor: CroExpress Datum objave: 22.03.2022.