PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

28.03.2020
tekst
tekst

Aktualno

ČELNIK AUSTRIJSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE PROTIV OTVARANJA TRŽIŠTA HRVATIMA 'U prvoj godini bi ih došlo 10.000'

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

U Austriji je 2017. radilo oko 28.000 hrvatskih državljana, a taj broj svake godine raste za dvije do tri tisuće.

Br. pregleda: 2919

Autor: Z.S.

Čelnik Javnog zavoda za zapošljavanje (AMS) u Austriji, Johannes Kopf, izrazio je javno protivljenje otvaranju tržišta za hrvatske državljane. Kopf je u članku na svom blogu izrazio brigu da će visoka stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dovesti (pre)velik broj novih radnika u Austriju.

Podsjetimo, Austrija mora prije 1. srpnja odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada. Europskoj komisiji u tom će slučaju morati dokazati da bi otvaranje tržišta za Hrvate uzrokovalo ozbiljne poremećaje.

Kopf na svom blogu navodi da je Austrija izgubila svoje mjesto na vrhu ljestvice zemalja EU s najnižom zaposlenošću zato što se broj radno sposobnih u posljednjih osam godina povećao za čak 400.000. I dok su neki sektori, poput turizma, profitirali od strane radne snage, drugdje su strani radnici 'istisnuli' domaće, navodi Kopf.

U Austriji je 2017. radilo oko 28.000 hrvatskih državljana, a taj broj svake godine raste za dvije do tri tisuće, piše.U isto vrijeme u zemlji živi i 4800 nezaposlenih hrvatskih državljana. Također, u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti trenutno gotovo dvostruko veća nego u Austriji (10,4% naprema 5,4%). Sve to, vjeruje čelnik AMS-a, u kombinaciji sa geografskom i kulturnom blizinom i mnogo poznanika i obitelji koji im žive u Austriji, bi dovelo do značajnog porasta hrvatskih radnika u toj zemlji.

On smatra da bi u prvoj godini nakon potpunog otvaranja tržišta Hrvatima došlo 10.000 novih radnika. Vjeruje da bi Austrija od Hrvata trebala tražiti još dvije godine strpljenja jer je smanjenje nezaposlenosti prioritet AMS-a; trenutno je u zemlji oko 400.000 nezaposlenih.

Kopf izražava nadu da će kroz dvije godine nezaposlenost u njegovoj zemlji biti značajno manja, ali i da će situacija na hrvatskom tržištu rada biti bolja i tako zadržati mnoge ljude u Hrvatskoj.

Kopf navodi kako se u isto vrijeme sa socijalnim partnerima proučava da li bi se u idućim mjesecima moglo hrvatskim državljanima osigurati veće kvote za rad u turizmu i dodati nova zanimanja (kvalificiranih radnika) na listu iznimaka od ograničenja.

06.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.