PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.07.2019
tekst
tekst

Aktualno

ZAVRŠENA SJEDNICA SAVJETA VLADE ZA HRVATE IZVAN RH 'Nakon 20 godina praznih obećanja napredak je vidljiv'

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

Pomak, u obliku raznih programa i projekata, napravljen je tijekom protekle godine.

Autor: CroExpress

U Šibeniku je u nedjelju, 11. studenoga završila 2. sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Teme rasprave bile su, između ostalih: nedostatak ravnopravnosti Hrvata (u usporedbi s ostala dva konstitutivna naroda) u Bosni i Hercegovini, predložene zakonske izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu, dopisno glasovanje, programi Hrvatske radiotelevizije (HRT), strane investicije, očuvanje hrvatskog jezika i identiteta, te razni projekti. Sjednica je trajala dva dana.

'Razgovarali smo otvoreno i jasno, čime smo pokazali da se prepoznajemo te da imamo kontinuitet kojim vraćamo povjerenje i svjesni smo činjenice da smo svi na istoj strani te da smo pripadnici jednog naroda, koji dijeli iste vrijednosti koje želimo vratiti među nas', kazao je državni tajnik Zvonko Milas.

Zvonko Milas (foto: hrvatiizvanrh.hr)

'Nakon 20 godina praznih obećanja, vidljiv je napredak koji se odnosi na pitanja koja se odnose na Hrvate izvan Republike Hrvatske. Pomak, u obliku raznih programa i projekata, napravljen je tijekom protekle godine, što je uzrok optimizma', kaže predsjednik Savjeta, Ivan Grbešić.

'Iako je brzina promjena usporena za naš ukus, ne smijemo zanijekati da se to provodi, zahvaljujući velikim dijelom dobronamjernom vodstvu i timu u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske, koji lobira za prava diljem svijeta. Sadašnja hrvatska Vlada pokazuje se kao spremni partner hrvatskog iseljeništva. Međutim, povjerenje Hrvata u inozemstvu u hrvatsku Vladu i institucije ovisit će o isporuci konkretnih rezultata u definiranom vremenskom okviru', oprezan je Grbešić.

Ivan Grbešić (foto: hrvatiizvanrh.hr)

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske je savjetodavno tijelo Vlade koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sastaje se najmanje jednom godišnje u Republici Hrvatskoj i raspravlja o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te drugim pitanjima od interesa za Hrvate izvan RH.

13.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.