PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

Aktualno

MILAS S HRVATIMA U BEOGRADU 'U nama ćete imati partnera u svemu čemu težite i s čime se suočavate'

Arhivska fotografija (foto: Zvonko Milas Facebook)

Arhivska fotografija (foto: Zvonko Milas Facebook)

Božićni prijam za predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji.

Autor: Hina/CroExpress

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas obećao je u petak u Beogradu suradnju i svu potporu novom sazivu i svim vijećnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV).

‘Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i ispred Republike Hrvatske vam mogu reći da ćete u nama, institucijama matične domovine, imati doista vjerodostojnog suradnika i partnera u svemu onome što čemu težite i svemu s čime se svakodnevno suočavate’, rekao je Milas prigodom božićnog prijama za predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji, upriličenog u rezidenciji veleposlanika RH u Beogradu Gordana Bakote.

Uz ocjenu kako je u procesu nedavnog izbora 4. saziva novog HNV-a u Srbiji ‘demonstrirano zajedništvo’, Milas je istaknuo da se samo na taj način ‘mogu napraviti i novi pomaci u svakodnevnom životu Hrvata koji žive u Republici Srbiji’, bilo da je riječ o obrazovanju, informiranju, kulturi ili politici.

Božićni prijam za predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji - političke, kulturne djelatnike i svećenstvo, koji je upriličio Bakota, bio je prigoda i za predstavljanje knjiga velečasnog Marka Kljajića, nekadašnjeg župnika petrovaradinskog, a danas župnika u Surčinu pored Beograda, jedne od župa na teritoriju Srijemske biskupije.

Velečasni Kljaić je u svojim knjigama ‘Sveti Juraj u Petrovaradinu’ i ‘Surčin kroz povijest’, kako je rečeno, sačinio svjedočanstva koja ‘nadilaze puko zbrajanje činjenica povjesti i umjetnosti’.

O vrijednosti knjige ‘Surčin kroz povijest’, tiskanoj u tri izdanja, govori i činjenica da je postala dijelom obavezne literature na postdiplomskom studiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu u oblasti povijesti i povijesti umjetnosti.

08.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.