PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.08.2019
tekst
tekst

Aktualno

'PREMJESTITE KOMEMORACIJU ZA ŽRTVE BLEIBURGA U ZAGREB' Predlaže Anto Đapić

Foto: Miroslav Pažin

Foto: Miroslav Pažin

Drži kako je to napad na hrvatski identitet, hrvatski narod, ali i Katoličku crkvu.

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić izjavio je u ponedjeljak kako je, nakon odluke Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopusti održavanje mise za žrtve Bleiburga, došlo vrijeme da se ta komemoracija premjesti u Zagreb, a da su taj iskorak najpozvaniji učiniti hrvatski biskupi, na čelu s kardinalom Josipom Bozanićem.

Na konferenciji za novinare Đapić je kazao kako su iznenađeni činjenicom da se austrijski biskupi usuđuju zabraniti misu, što, kako drži,’nije u duhu kanonskog prava, niti kršćanskog poslanja’.

Smatra kako je ta odluka ‘žestoki napad na katoličke biskupe u Hrvatskoj’, koji su se snažno suprotstavili djelovanju patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i njegovim optužbama za ustaštvo te reakcija na činjenicu da Katolička crkva u Hrvatskoj ‘izlazi iz rovova i pokazuje snažne znakove preuzimanja svoje odgovornosti za zaštitu hrvatskih interesa i identiteta’.

Mislim da je ovo velika šansa za Hrvatsku i katoličke biskupe u Hrvatskoj, da snažno izađu iz rovova, i da ove godine, ali i ubuduće, komemoracija za žrtve Bleiburga i križnog puta hrvatskog naroda bude u Zagrebu. Hrvatska država, a niti katolički biskupi u Hrvatskoj ne smiju doći u poziciju da održavanje komemoracije ovisi o raspoloženju nekoga drugoga, poručio je Đapić.

Što se tiče područja Bleiburga smatra da taj prostor treba definirati međudržavnim ugovorom Hrvatske i Austrije i tamo napraviti nacionalni muzej križnoga puta.

Očekujemo da se o ovome očituju i svi ostali koji su s ogorčenjem primili ove vijesti, koje nisu posve neočekivane. Smatramo da nije u pitanju samo stav austrijskih biskupa, već nešto puno složenije i dublje, te da ćemo o tome vrlo brzo dobiti i dodatne informacije, rekao je Đapić.

Drži kako je to napad na hrvatski identitet, hrvatski narod, ali i Katoličku crkvu te katoličke biskupe u Hrvatskoj, koji posljednjih mjeseci pokazuju da su se spremni suprotstaviti onome što se s Hrvatskom radi u posljednje vrijeme.

11.03.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.