PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.07.2019
tekst
tekst

Aktualno

POPLAVE U HRVATSKOJ I BIH Visoki vodostaji i dalje prijete na sjeveru Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj vodostaji opadaju

Foto: Hina

Foto: Hina

Izvanredne mjere obrane od poplava.

Autor: CroExpress/Hina

Stanje u poplavljenim dijelovima
Bosne i Hercegovine u srijedu je nešto bolje nego u prethodna dva dana kada su se izlile neke rijeke ne sjeveru te zemlje, a bujične vode ugrozile su naselja u središnjoj Bosni, dok ekipe civilne zaštite provode sanaciju zemljišta i pomažu stanovništvu u čišćenju poplavljenih objekata. 

Vodostaj rijeke Sane koja je u utorak ozbiljno zaprijetila Sanskom Mostu i Prijedoru postupno opada i u srijedu ujutro je bila na razini nižoj od četiri metra koja označava kritičnu kotu. Izvanredno stanje i dalje je ipak na snazi u općinama Bosanska Kostajnica i Bosanski Novi gdje je u noći između utorka i srijede vodostaj Sane bio veći od 540 centimetara. 

Voda se ipak povlači u korito rijeke Usore koja je u utorak zaprijetila naseljima u općinama Maglaj i Doboj u središtu BiH. U četiri osnovne škole u Doboju u srijedu nema nastave jer je voda ugrozila školske objekte i otežala pristup. Nastave nema ni u Čelincu, Tesliću, Bosanskom Novom, Kostajnici, Prijedoru i Kotor Varoši. Zbog izlijevanja vode na cestu, kako je izvijestio Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) u prekidu je promet cestom Prijedor-Sanski Most te u Bosanskom Novom u mjestu Dragotinja Donja. 

Otežano se prometuje na magistralnim pravcima Banja Luka-Prnjavor i Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero. Iz županijske civilne zaštite u Zenici su najavili kako se u srijedu nastavlja potraga za šestogodišnjim dječakom Ibrahimom Mešeljevićem iz Begovog Hana koji je u utorak pao u nabujali lokalni potok. Potraga za dječakom koji je u nabujalu vodu pao s bicikla prekinuta je u utorak navečer a pretpostavka je da je njegovo tijelo vodena bujica vrlo brzo odnijela u rijeku Bosnu.  

Vodostaj kod Kostajnice opada  

Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije vodostaja rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice u srijedu je u 10 sati zabilježen pad od jednog centimetra te iznosi 463 centimetara, ali su i nadalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Protekla noć prošla je bez većih intervencija uz stalna dežurstva i ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća. 

Sustav obrane, tzv. box barijere i zečji nasipi izdržali su nalet vode. Inače, najugroženiji su stambeni objekti u Ulici Nine Marakovića koja se nalazi uz samu rijeku Unu. Kako kažu u gradskom Stožeru Civilne zaštite, osim nabujale rijeke stanovnicima te ulice prijete i oborinske vode koje izbijaju iz šahtova, pa je veći dio ulice pod vodom. 

Sve službe zaštite i spašavanja - Civilna zaštita, vatrogasci, Hrvatske vode, HGSS, Crveni križ i druge u stalnoj su pripravnosti i pomažu stanovnicima da obrane svoje domove. Dosad još nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika, a nema problema ni s opskrbom. Opuštanja nema ni na drugim područjima u slivu Kupe i Save koje su u porastu. 

Tako Sava kod Jasenovca raste za dva do četiri centimetra na sat i vodostaj je premašilo 800 centimetara, pa se očekuje proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava

U Pokuplju, kod Starog Broda i Farkašića, pod vodom su već mnoge vikendice, a voda je preplavila i neke lokalne ceste.

15.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.