PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

Aktualno

(IZBORI U AUSTRALIJI) VELIKO IZNENAĐENJE Pobjedu odnijela konzervativna koalicija premijera Morrisona

Foto: Screenshot/Euronews

Foto: Screenshot/Euronews

Konzervativna koalicija australskog premijera Scotta Morrisona u subotu je iznenadila odnijevši pobjedu na parlamentarnim izborima te je prisilila čelnika laburista Billa Shortena, kojega su smatrali favoritom, da prizna poraz.

Autor: CroExpress/Hina

'Oduvijek vjerujem u čuda. Australija je čudesna!', kazao je Scott Morrison svojim pristašama u Sydneyu, pozdravivši 'sve one tihe Australce'.

'Jasno je da Laburistička stranka neće uspjeti formirati sljedeću vladu', rekao je poraženi kandidat svojim pristašama. Najavio je da će podnijeti ostavku na mjesto čelnika stranke te je telefonom nazvao svojega suparnika 'da mu čestita' na pobjedi.

Koaliciju na čelu s premijerom u odlasku, konzervativnim liberalom Scottom Morrisonom, javna televizija ABC ranije je proglasila pobjednikom, no nije se znalo hoće li se raditi o većinskoj ili manjinskoj vladi.

Rezultati su veliko iznenađenje, osobito za anketare, koji su prije izbora pobjedu predviđali laburistu Billu Shortenu, političaru koji vodi računa o zaštiti okoliša.

Na izbore je u Australiji, u kojoj je glasanje obvezno, izašlo je oko 17 milijuna birača.


Prvi rezultati upućuju na rascjepkano biračko tijelo, s puno manjih populističkih stranaka i velikom ekstremno desnom strankom koja ima velik politički utjecaj.

Zemlja je u zadnjih 12 godina imala šestero premijera, jer nitko od njih zbog unutarstranačkih previranja nije izdržao do kraja mandata. Ovaj put Australci se nadaju da će biti drugačije.

Liberalni premijer John Howard bio je posljednji premijer koji je izdržao do kraja svojeg mandata 2007. Od tada ih je zemlja promijenila šestero.

Premijer u odlasku Scott Morrison (51), na vlast je došao u kolovozu nakon pobune konzervativne frakcije u Liberalnoj stranci protiv Malcolma Turnbulla, koji je, tri godine prije na sličan način smijenio Tonyja Abbotta.

S druge strane nije ništa bolje. Aktualni vođa oporbenih laburista Shorten (52), imao je ključnu ulogu kada je stranka između 2010. i 2013. tri puta promijenila čelništvo.

18.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.