PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

Aktualno

ZBOG THOMPSONOVE PJESME NA SKUPU HDZ-a DIGLA SE PRAŠINA Skupu je nazočila i Angela Merkel, zbog svega se oglasio njezin Ured

Foto: World Economic Forum

Foto: World Economic Forum

Burne reakcije u njemačkim medijima.

Br. pregleda: 1568

Autor: CroExpress/N1

Tijekom predizbornog skupa HDZ-a u Zagrebu u subotu 18. svibnja na kojemu je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, okupljenima je u Ciboni puštena i pjesma Marka Perkovića Thompsona čiji su nastupi bili zabranjivani i u Njemačkoj.

Izazvalo je to mnoge reakcije u njemačkim medijima.  

Primjerice, berlinski Der Tagesspiegel pisao je kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu na kojem je ona upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma 'zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi'. Pritom ovaj dnevnik misli prvenstveno na dvije stvari – govor Karla Resslera u kojem je spomenuo Bleiburg – te činjenicu da je tijekom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Thompsonova pjesma 'Lijepa li si'. 

Berlinski list piše kako njemački gosti vjerojatno nisu bili ni svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona – i podsjeća da su 'koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Thompsona u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj'. 

Glasnogovornik iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel na upit N1 televizije o ovom slučaju odgovorio je:

'Kancelarka Merkel nije bila upoznata s pjesmama koje će se puštati tijekom stranačkoga skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pjesama. Kancelarka Merkel je tijekom svog posjeta Zagrebu jasno izrazila svoj stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu'.

22.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.