PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

Aktualno

EK POKRENULA POSTUPAK PROTIV SLOVENIJE Uskratili su pravo glasa osobama smanjenih intelektualnih sposobnosti

Foto: Hina

Foto: Hina

Takva praksa u suprotnosti je sa slovenskim ustavom.

Autor: CroExpress

Europska komisija pokrenula je postupak protiv Slovenije jer je iz izbornog imenika izbrisala osobe smanjenih intelektualnih sposobnosti, one koje su napunile 18 godina starosti, ali im je zbog duševne bolesti ili zaostalosti oduzeta poslovna sposobnost, s ocjenom da oni ne mogu razumjeti što je cilj i svrha izbora, piše u srijedu mariborski list 'Večer'. 

S druge strane, kako se navodi u prilogu, takva je praksa u suprotnosti ne samo sa slovenskim ustavom, prema kojemu svaki državljanin koji ima 18 godina smije birati i biti izabran, ali i s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. 

Osobe smanjenih intelektualnih sposobnosti iz izbornog procesa od država članica EU-a isključile su samo Slovenija i Mađarska, a Bruxelles je zbog toga protiv Slovenije započeo i postupak koji bi na kraju mogao rezultirati i davanjem prava na odštetu za osobe kojima je uskraćeno biračko pravo pa i pravo izbora na sadašnjim europskim izborima, tvrdi list. 

Prema praksi Europskog suda za ljudska prava koji će možda morati odlučivati o tužbama prikraćenih za glasačko pravo ili njihovih zastupnika, oni bi u individualnim slučajevima mogli dobiti oko tri tisuće eura odštete ako se dokaže da su bili diskriminirani pred zakonom zbog nemogućnosti da biraju i budu birani. 

Kako navodi mariborski list, u vezi s tom problematikom predviđen je i hitan sastanak predsjednika države Boruta Pahora s pravobraniteljicom za ljudska prava Vlastom Nusdorfer, ali nije vjerojatno da bi se eventualno ispravljanje postojeće prakse moglo dogoditi do nedjelje, kad oko 1,6 milijuna slovenskih birača ima pravo birati osam zastupnika iz Slovenije u Europskom parlamentu. 

Praksu izuzeća osoba s utvrđeno smanjenim intelektuanim sposobnostima iz izbornog procesa imalo je prije više europskih država, ali su taj oblik diskriminacije u međuvremenu sve ukinule, osim Mađarske i Slovenije, dok je zadnja koja je ispravila tu praksu bila Njemačka, koja je biračko pravo za tu kategoriju ljudi uvela ove godine, prenosi 'Večer'.

22.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.