PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.06.2019
tekst
tekst

Aktualno

HRVATI IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE Što vi mislite, treba li nam 'Iseljenička kartica'?

Foto: CroExpress

Foto: CroExpress

Na konferenciji u Splitu najavljeno je da će dizajn 'Go Croatia' (na slici) biti nova kartica hrvatske dijaspore nakon što je za njega glasovalo više od 700 ljudi.

Br. pregleda: 1732

Autor: CroExpress

Kartica 'Volim Hrvatsku' bila je jedna od mnogih inicijativa i prijedloga na nedavno održanoj međunarodnog konferenciji hrvatskog iseljeništva u Splitu početkom ovog mjeseca.

Hrvatska poštanska banka - HPB (Hrvatska poštanska banka) tom je prigodom ponudila karticu pod nazivom 'Volim Hrvatsku', koja bi prema navodima djelatnika HPB-e potencijalno pojednostavnila proces poslovanja iseljenika tijekom boravka u domovini i olakšala njihov povratak u Hrvatsku.

HPB traži pomoć hrvatskog iseljeništva, jer želi čuti i mišljenja Hrvata izvan RH koji se odnose na analizu prednosti ili nedostataka ove kartice i njezine koristi za dijasporu.

Molimo da se odazovete u što većem broju jer će im vaši savjeti i smjernice biti i te kako potrebni za donošenje pravilnih odluka o uvođenju kartice.

Zašto Diaspora Card? Prije svega, ideja je da se olakša proces za Hrvate koji se žele vratiti u domovinu. Neke od pogodnosti koje su predložene upravnom odboru su popusti za smještaj, za festivale, a predloženo je i osnivanje fonda za pomoć povratku hrvatske dijaspore u Hrvatsku. Budući da je HPB povezana s poštanskom uslugom, jedna od prednosti ove kartice bio bi i učinkovitiji način slanja novčanih doznaka iz inozemstva rođacima koji žive u Hrvatskoj.

Na konferenciji u Splitu najavljeno je da će dizajn 'Go Croatia' (na slici) biti nova kartica hrvatske dijaspore nakon što je za njega glasovalo više od 700 ljudi. Drugi najpopularniji dizajn bio je 'Grgur Ninski' sa nešto više od 70 glasova, a 'Gundulićev san' treći sa nešto manje od 60 glasova.

Zbog velike potražnje za karticom za dijasporu 'Volim Hrvatsku', Mladen Mrvelj, tehnički direktor i član uprave HPB-a, najavio je da će dati besplatnu karticu svakoj osobi koja je glasovala za dizajn.

28.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.