Autor: CroExpress

Želim još stati na skuter, probati cigaretu, napraviti tetovažu, pojesti bijelu čokoladu… samo su nekoliko stvari sa popisa Noe Pothovens, a koje je željela učiniti prije vlastite smrti. Ova sedamnaestogodišnja djevojka je uspjela ispuniti 14 od svih sročenih želja prije nego je prestala jesti i piti, i okončala svoj život u nedjelju, 2. lipnja.

Što se mora dogoditi da mlada osoba više ne želi živjeti?

U jedanaestoj godini Noa je prvi put zlostavljana na školskoj zabavi, drugi put u dobi od 12 godina. Kad joj je bilo 14 godina, dva muškarca su je silovali u rodnom gradu Arnhemu. ‘Taj strah, tu bol svaki dan doživljavam, uvijek se bojim, uvijek sam na oprezu. Do današnjeg dana, moje se tijelo osjeća prljavo’, rekla je za novine ‘ Gelderlander ‘. Dugo vrijeme je šutjela ‘iz straha i srama’.
Roditelji dugo vremena nisu ništa primijetili, sve dok majka Lisette prije godinu i pol nije pronašla plastičnu vrećicu s oproštajnim pismima. Uslijedio je šok.

Tek nekoliko godina nakon napada Noa je podnijela tužbu protiv svojih mučitelja, ali se nije mogla prisiliti i svjedočiti o gnjusnim radnjama počinitelja do u sitne detalje. – Policija želi točno znati što su joj ti ljudi učinili – rekla je majka Lisette. – Njoj je to suviše teško i mučno. – Ona se iskreno nada da će jednog dana silovatelji njezina djeteta biti uhvaćeni kako bi ‘znali što su učinili’.
Svake sekunde Lisette i otac Frans živjeli su u strahu da bi se njihova kći mogla ozlijediti. Djevojka je patila od posttraumatskog stresnog poremećaja, depresije, anoreksije, samoozljeđivala se i pokušala se nekoliko puta ubiti, bila je liječena u brojnim psihijatrijskim ustanovama.

Patila je od velike pothranjenosti. U jednom trenutku njezino je tijelo bilo toliko slabo da su njezini organi prijetili da će otkazati. Primljena je u bolnicu Rijnstate u Arnhemu, gdje je stavljena u umjetnu komu i hranjena sondom.
Noa je čeznula za okončanjem ‘beznadne, nepodnošljive duševne patnje’ koju je dokumentirala i na Instagramu. Već 2018. je potajno posjetila kliniku za eutanaziju u Haagu, ali je odbijena.

U nedjelju je zauvijek zaspala nakon što se pozdravila s prijateljima i obitelji.
Noa je imala samo 17 godina. Imala je brata i sestru, majku i oca. Voljela je crnu boju, životinje – osobito zamorce – i glazbu.

Počivaj u miru, draga Noa.

Datum objave: 06.06.2019.