Autor: CroExpress/Hina

Do sada su nagradu dobivali uglavnom političari, pravnici ili ekonomisti, a ovo je prvi puta da ‘Dr. Elemer Hantos’ dobije neki vjerski čelnik, i kako je priopćeno iz povjerenstva za dodjelu nagrade, odabir biskupa Komarice nije bio težak posao.
‘Biskup Komarica je simbol moralnoga autoriteta, osoba koja želi poticati toleranciju, zaštitu žrtava i povratak prognanih. Djeluje u iznimno teškim uvjetima, ali je zaslužio poštovanje svih, čak i svojih neprijatelja’, navodi se u obrazloženju dodjele nagrade.

Banjalučki biskup je na ceremoniji uručivanja nagrade priznao da je iznenađen da je ‘njegova malenkost dobila tako veliko priznanje ,jer ne smatra da je on nešto posebno sam učinio, ali je prepoznao da je nagrada dodijeljena svim obespravljenim, marginaliziranim, nemoćnim i napaćenim ljudima u BiH’.

‘Naša je dužnost da pomognemo ljudima da se ispravi nepravda da im povratimo temeljna ljudska prava, pravo na imovinu, dom i identitet. Nije nam teško shvatiti da je onaj tko dopušta da se čini zlo i nepravda, a da pri tome ništa ne poduzima, jednako kriv kao i onaj tko čini to zlo,’ kazao je Komarica.

On smatra da se čovječanstvo može spasiti samo ako se sve snage i potencijali usmjere na borbu protiv svake isključivosti, nacionalizama, izolacija i crtanja granica između ljudi i krajeva.

‘Mi se varamo ako mislimo da će politički, ekonomski, kulturni i svi drugi problemi u BiH nestati sami od sebe. Zlobnici se nikada neće odreći od svoje vlasti ako se ne suoče i sukobe s otporima. Javno sam pitao i u Bruxellesu i Berlinu i u Washingtonu: zašto ste poslali lisicu u kokošinjac, a onda vraćate kokoške u kokošinjac. Vratili ste žrtve svojim krvnicima’, rekao je Komarica.

Nagradu ‘Dr. Elemer Hantos’ su do sada dobili i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, češki predsjednik Vaclav Havel, austrijski vicekancelar Erhard Busek te miljarder i globalistički aktivist George Soros.

Datum objave: 18.06.2019.