Autor: CroExpress/nacionalno.hr
Na Državnoj konjogojskoj izložbi predstavljaju se 3 pasmine iz skupine izvornih i žaštićenih pasmina konja u Republici Hrvatskoj: hrvatski posavac, hrvatski hladnokrvnjak i lipicanac. Djelatnici HAPIH-a dodjeliti će diplome i rozete za najbolje ocjenjena grla u kolekcijama lipicanske pasmine.

kdnxfs.jpg
Kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića jubilarnu 25. Državnu konjogojsku izložbu u Sunji otvorio je državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je tom prigodom istaknuo:
z0iti.jpg
‘Ovo je prva državna konjogojska izložba u Hrvatskoj čija tradicija održavanja u Sunji traje neprekidno punih 25 godina.
Konjogojstvo je grana stočarstva koja u RH već 20 godina ima pozitivan trend povećanja broja grla od 2 do 5,5% svake godine. Ministarstvo poljoprivrede daje punu potporu uzgajivačima, a od 2019. godine ovi vrijedni poljoprivrednici imaju na raspolaganju značajnu EU potporu za uzgoj grla hrvatski posavac i hrvatski hladnokrvnjak, te ostale izvorne i zaštićene pasmine, ali i uvećana sredstva za rad uzgojnih organizacija, te naknadu za “plavi dizel”, ali i druge oblike rasterećenja, mjera i potpora.
Sisačko-moslavačka županija vodeća je županija u RH po broju grla konja i svako četvrto grlo dolazi iz ove poljoprivredne županije’.
2pq2kox.jpg

Datum objave: 13.07.2019.