Autor: CroExpress/Net.hr

Cijene ljetovanja pale su u odnosu na prošlu godinu na destinacijama koje je istraživala banka M&S, piše Daily Mail. Prosječna cijena obiteljskog odmora pala je za 76 funti (oko 620 kuna), a šest od deset popularnih turističkih odredišta smanjilo je cijene tijekom prošle godine, prema istraživanju.

Sunny Beach u Bugarskoj i dalje je najjeftinija lokacija za obitelji, tako da je već četvrtu godinu zaredom na vrhu liste. Najskuplja europska destinacija među analiziranima jest Pula, a zanimljivo je kako je to i jedina europska destinacija od analiziranih na kojoj su cijene rasle.
Tjedni odmor za četveročlanu obitelj na obali Crnog mora u Bugarskoj košta 2596 funti (oko 21.400 kuna) ili 649 funti (oko 5350 kuna) po osobi ovog ljeta, što je za 17 posto manje nego prošle godine.

M&S banka je analizirala troškove odmora za četveročlanu obitelj za tjedan dana, uključujući sedam noćenja, letove, večeru, trošenje novca i jednu aktivnost u 10 najpopularnijih destinacija za odmor. Svi letovi i smještaj rezervirani su od subote 27. srpnja do subote 3. kolovoza 2019. godine i uspoređeni su s cijenama za iste datume prethodne godine.
Pad troškova dogodio se usprkos padu britanske funte u odnosu na glavne valute, dok rastu strahovi od Brexita bez dogovora. U obzir su uzeti svi najjeftiniji izravni letovi iza Londona (kad god je to bilo moguće) sa Skyscannera, a troškovi smještaja temelje se na najpovoljnijoj opciji s tri zvjezdice za obiteljsku sobu od Expedije. Troškovi obroka potječu od Numbea za najbliži dostupni grad i predstavljaju osnovnu večeru.
Cijene u Europi

Istraživanje je pokazalo da ove godine Algarve u Portugalu nudi najveću ukupnu uštedu ove godine u odnosu na prošlu te da je riječ o drugoj najisplativijoj destinaciji.
Tjedni odmor košta u prosjeku 2980 (oko 24.530 kuna) funti za četveročlanu obitelj ili 745 funti (oko 6130 kuna) po osobi, što je 20 posto manje od 2018. godine.

Antalya u Turskoj slijedi odmah iza
, tako da se nalazi na trećem mjestu najpristupačnijih destinacija. Košta 3072 funte (oko 25.290 kuna) za četveročlanu obitelj ili 768 funti (oko 6320 kuna) po osobi. Bugarska i Turska imaju koristi od povoljnog smještaja i jeftinih opcija prehrane. Iako su u Portugalu troškovi smještaja i prehrane viši, to se u određenoj mjeri kompenzira jeftinijim letovima. Turisti također mogu uštedjeti na Zakintosu u Grčkoj, koja je zabilježila smanjenje od 13 posto na godišnjoj razini, a turisti koji idu u Dordogne u Francuskoj također mogu imati koristi od pada u visini od 11 posto.
Narušena percepcija Hrvatske

Hrvatska je nedavno zabilježila rast popularnosti, zbog čega bi se moglo objasniti zašto su cijene porasle za 0,7 posto u odnosu na prošlu godinu, te je čini četvrtim najskupljim turističkim odredištem, piše Daily Mail. U ovom smo istraživanju najskuplji među analiziranim destinacijama u Europi. Tako odmor u Puli za četveročlanu obitelj dođe 3372 funti (oko 27.756 kuna) ili 843 funte po osobi (oko 6940 kuna).

Pula je i jedina od analiziranih destinacija iz Europe u kojoj su porasle cijene. ‘Dakle, ako je strategija hrvatskog turizma pridobiti ljude ponudom sunca i mora, percepcija čitatelja Daily Maila je da postoji puno bolja vrijednost negdje drugdje. Smanjite PDV na restorane, čujem kako cvilite. I u pravu ste. Ali, nije li problem malo dublji od toga? Hrvatski turizam se treba resetirati, barem po mom mišljenju’, tvrdi Paul Bradbury Za Total Croatia News.

Datum objave: 21.07.2019.