Autor: CroExpress/Hina
Europska unija pozdravila je u ponedjeljak dogovor triju najvećih nacionalnih stranaka o uspostavi nove vlasti što je ključno za nastavak reforma nužnih za eurointegraciju Bosne i Hercegovine, a čelnik stranke SDA Bakir Izetbegović drži da će time put prema NATO-u biti usporen, ali ne i zaustavljen.  
‘Sporazum lidera političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o uspostavi novog Vijeća ministara koji je postignut uz posredstvo specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka važan je korak naprijed, prije svega za zemlju i njezine građane. Formiranje vlade je od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Europsku uniju’, stoji u izjavi dostavljenoj medijima iz sjedišta Delegacije EU u Sarajevu. 
Od političkih čelnika u BiH sada se očekuje uspostava funkcionalne vlasti i nastavak provedbe nužnih zakonodavnih i socioekonomskih reformi, navodi se. Očekuju se konkretni koraci u ključnoj oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, stoji u izjavi.  
‘Kako bi se zadržao neophodan zamah očekujemo od političkog vodstva u Bosni i Hercegovini da nastave s formiranjem vlasti i bez odgode omoguće redovito funkcioniranje svih institucija s ciljem provedbe reformi u skladu sa europskim standardima i vrijednostima‘, stoji u izjavi. 
Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović su ranije tijekom dana na sastanku u Sarajevu, što ga je organizirao veleposlanik Wigemark, dogovorili načela uspostave nove vlasti uz preuzimanje obveze da novo Vijeće ministara BiH profunkcionira najdalje za 30 dana. Njihove tri stranke relativni su pobjednici izbora održanih u listopadu 2018. godine, no lideri do sada nisu bili u stanju dogovoriti raspodjelu vlasti zbog prijepora o tome treba li BiH nastaviti provoditi reforme koje bi je približile članstvu u NATO-u čemu se protivi Dodikov SNSD
U dokumentu potpisanom u ponedjeljak Čović, Izetbegović i Dodik prihvatili su da se sve reforme pa i one vezane za članstvo u NATO-u nastave provoditi, ali i da se sve odluke donose sukladno ovlastima koje imaju različite razine vlasti. Izetbegović je komentirajući postignuti sporazum kazao da bi ovo u praksi moglo značiti da će u iduće tri godine napredovanje prema članstvu u NATO-u biti ponešto usporeno, ali ne i zaustavljeno.  
‘Sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izvješća prema NATO-u. Nisam optimist da će se puno uraditi u sljedeće tri godine‘, kazao je novinarima Izetbegović.  
Naznačio je kako očekuje da se uz Vijeće ministara odmah formira i nova vlada Federacije BiH kao i da će pod tim uvjetom SDA i HDZ moći do kraja godine dogovoriti izmjene Izbornog zakona BiH na čemu je do sada kao na preduvjetu uspostave nove entitetske vlade inzistirala najveća hrvatska stranka.

Datum objave: 06.08.2019.