PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

26.02.2020
tekst
tekst

Aktualno

PLENKOVIĆ O VUČIĆEVU ZAHTJEVU PREDSJEDNICI 'Podmeću joj oni koji joj ne žele dobro'

Foto: tacno.net

Foto: tacno.net

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u srijedu da politički protivnici podmeću predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, nakon što su hrvatski mediji objavili, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio da je od hrvatske kolegice tražio da ne koristi izraz velikosrpska agresija.

Autor: CroExpress/Hina

Tjednik Nacional objavio je navodnu prepisku između hrvatske predsjednice i njezina bivšeg savjetnika Mate Radeljića u kojoj, tvrdi se, postoji i mail u kojem piše da ju je Vučić zamolio da više ne koristi izraz velikosrpska agresija.

Te je navode kasnije srijedu potvrdio Vučić i dodao da je Grabar Kitarović od njega zauzvrat tražila da se jače angažira na problemu nestalih u ratu u Hrvatskoj 1990-tih.


Plenković kaže da ne zna za njihov razgovor, a tu temu povezuje sa skorim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

'Pretkampanja za predsjedničke izbore traje. Oni koji ne žele dobro predsjednici očito stavljaju takve stvari u eter', izjavio je novinarima nakon sjednice predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a.

Po njegovim riječima, velikosrpska agresija na Hrvatsku dogodila se početkom 90-tih, provedena je uz potporu JNA i pobunjenika i uz dirigirano vodstvo iz Beograda.

'Tu nema nikakvih dilema. Ta je činjenica vrlo čvrsta i vrlo jasna, siguran sam za svakog hrvatskog dužnosnika, a naročito za politiku vlade', istaknuo je Plenković.

Vučić je za Prvu srpsku televiziju u srijedu potvrdio navode hrvatskog tjednika. 'Tražio sam 'nemojte ljudi govoriti o velikosrpskoj agresiji cijelo vrijeme', pošto to nema smisla', rekao je.

Dodao je kako je i hrvatska predsjednica imala zahtjeve i za njega. 'Nije ona bila netko tko sve prihvaća, već je i ona tražila od nas. Gdje smo mogli, izašli smo u susret, gdje nismo mogli, nismo', kazao je Vučić.

Dodao je da je Kolinda Grabar-Kitarović od njega tražila da se 'posebno pozabavi nestalim osobama' i dodao da u budućnosti očekuje 'prve rezultate po tom pitanju, a nije to lako, jako je teško'.

21.08.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.