Autor: CroExpress/Hina

Veliki grafit mržnje ‘Ubij Hrvata da šiptar nema brata’ ispisan je na objektu u novosadskoj četvrti Detelinara, javio je u utorak portal ‘021.ris’. Grafit ispisan bijelim slovima nalazi se na prizemnom objektu koji služi kao trgovina, a kako navode stanari okolnih zgrada, nije prvi put da se na ovom zidu pišu grafiti, ali je prvi ovakvog sadržaja.

Građani su za ‘021.rs’ ispričali da na okolnim zgradama ima dosta navijačkih grafita, ali ovakvih poruka mržnje nema i da je netko ciljano ovo pisao da bude vidljivo jer veliki broj ljudi prolazi tim putem radi nekoliko prodajnih objekata u tom dijelu Detelinare.

Fotografiju grafita mržnje portal je proslijedio Gradskim službama Novoga Sada i oko 14 sati je javljeno da je grafit prebojan. Portal podsjeća da su se prije nekoliko dana u četvrti Satelit pojavili neonacistički i antisemitski grafiti, koji su po nalogu inspekcije također prekriveni novom bojom.

SDSS osudio kao govor mržnje prema Hrvatima grafit ispisan u Novom Sadu

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Srpsko narodno vijeće (SNV) i Zajedničko vijeće općina (ZVO) najoštrije su osudili grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje

‘Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovom, predsjednikom DSHV-a i Jasnom Vojnić, predsjednicom HNV-a’, stoji u priopćenju.

Ta tijela pozvala su predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve kako bi se spriječilo ponavljanje i širenje takvih poruka. Smatraju kako ‘nemila iskustva’ Srba iz Hrvatske i njih kao njihovih predstavnika ne bi nitko smio koristiti za slanje takvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji. 

‘Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih država Srbije i Hrvatske unapređuju a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unapređenju međusobnih odnosa’, zaključuju čelnici SDSS-a, SNV-a i ZVO-a Milorad Pupovac, Boris Milošević i Srđan Jeremić.  

Datum objave: 04.09.2019.