Autor: CroExpress/Hina

U izjavi koju u subotu prenose mediji u BiH Dodik je rekao kako ‘u potpunosti razumije i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora’ o potrebi izmjene Izbornog zakon kako bi se spriječila majorizacija od strane brojnijih Bošnjaka.
‘Brojni problemi ne bi postojali da političko Sarajevo ne zloporabi izborni sustav majorizacijom dva ili barem jednog naroda. Zato je zahtjev HNS-a opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta’, rekao je Dodik. Pojasnio je kako BiH ne može funkcionirati ukoliko jedan narod dominira manje brojnima. Naveo je primjer Željka Komšića kojega su za hrvatskog člana BiH Predsjedništva birali Bošnjaci.

Izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo je potvrđena manjkavost sustava u kojem se netko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda‘, rekao je čelnik SNSD-a. Dodao je da njegova stranka zbog toga ima razumijevanje za nezadovoljstvo Hrvata.

‘SNSD se zalaže za ravnopravnost svih u BiH’, naglasio je Dodik.

Na sjednici održanoj u četvrtak u Drvaru čelništvo HNS-a BiH je zatražilo izmjene Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić kako bi se prestalo s praksom preglasavanja najmalobrojnijih Hrvata u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o izmjenama Izbornog zakona.

Datum objave: 12.10.2019.