Autor: CroExpress

Na zasjedanju se raspravljalo o brojnim važnim pitanjima iz područja poljoprivrede, ribarstva, šumarstva, veterinarstva i sigurnosti hrane i dr.
U okviru rasprave o Izvjeću o napretku reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) nakon 2020. godine., osim stajališta RH vezano za detalje tri ZPP uredbe, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede RH Tugomir Majdak izrazio je podršku zajedničkoj izjavi kako budući proračun ZPP-a treba odgovoriti izazovima s kojima se suočava europska poljoprivreda i šumarstvo, te podršku prijedlogu skupine zemalja vezano za vanjsku konvergenciju.

Vezano uz podršku donošenja EU strategije za šume nakon 2020. te Komunikaciji o zaštiti i obnovi svjetskih šuma Tugomir Majdak istaknuo je daljnji doprinos aktivnosti prema zelenom gospodarstvu i razvoju ruralnih područja te da EU financirani projekti promiču održivost i ne doprinose gubitku i degradaciji šuma i zemljišta, klimatskim promjenama te gubitku biološke raznolikosti.
Nastavno na problematiku stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda posebno se osvrnuo na aktualnu problematiku u mljekarskom, govedarskom, svinjogojskom te sektoru šećera u Hrvatskoj.
Postignut je drugi djelomični opći pristup oko Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo nakon 2020. čime je Predsjedništvo dobilo mandat za početak pregovora s Europskim parlamentom.


Izvor: nacionalno.hr

Datum objave: 15.10.2019.