Autor: Marina Stojak

I u najboljoj namjeri događaju se pogreške. Jedna takva dogodila se našem portalu kad smo 2017. godine, na godišnjicu njegove smrti, objavili legendarnu fotografiju hrvatskog ratnog heroja Siniše Glavaševića tijekom javljanja iz podruma. Naime, tom smo prilikom umjesto autora fotografije, istaknutog hrvatskog fotoreportera Matka Biljka, kao autora, odnosno mjesto objave, potpisali Wikipediju.

Zbog te se greške g. Biljku iskreno ispričavamo.

Zapravo je riječ o fotografiji koju je g. Biljak, tada 22-godišnjak, snimio kao reporter Slobodne Dalmacije. Nažalost, nepažnjom smo se svrstali tom prilikom među medije koji su doprinijeli tome da ime autora te fotografije bude zanemareno.

Fotografija je snimljena 30. rujna 1991. u gradu kojeg je čekala skora okupacija. G. Biljak bio je dijelom posljednje novinarske ekipe koja se uspjela probiti u grad kako bi u Hrvatsku i svijet pronijela istinu o tome što se događa. Siniša Glavašević, koji će kasnije biti smaknut na Ovčari, tom je prilikom imao jedno od svojih posljednjih radijskih javljanja.

Kao portal hrvatskog iseljeništva osobito smo osjetljivi na temu Vukovara i hrvatskih branitelja pa zato još više žalimo zbog svog propusta.

G. Biljak zaslužio je svojim dugogodišnjim radom u da tom prilikom budemo pažljiviji. Nadamo se i kako će naš primjer potaknuti druge portale da vode računa o autorskim pravima fotografa i ostalih kolega.

G. Biljak, iskrena isprika.

Datum objave: 30.10.2019.