Autor: CroExpress/Ivan Bošnjak

Hrvatska katolička zajednica Stuttgart-Bad Cannstatt je preko jesenskih školskih praznika s mladima otkrivala Slavoniju i Baranju: Vukovar, Osijek, Đakovo, Vinkovce, Kopački rit, Ilok, Županju…

Posjetili su i Gospino svetište Aljmaš, a na povratku i čuvenu katedralu u Zagrebu. Župnik Vođinaca počastio je mlade kolačima i pićem.

VUKOVAR – grad heroj i simbol hrv. obrane, stradanja i žrtve osobito je dirnuo mlade, koji o agresiji Srba i JNA na Hrvatskoj ne znaju gotovo ništa. Ne znaju što je ‘Maslenica’, ‘Bljesak’, ‘Oluja’…
U njihovim knjigama se ne spominje riječ ‘Dragovoljac’, niti herojska obrana Vukovara, Škabrnje, Dubrovnika…

Dirnula ih je i priča o mučeniku komunizma blaženom Alojziju kardinalu Stepincu. Molili su se zdušno na njegovu grobu. Divili se katedrali.

Upoznali su drevnu vučedolsku kulturu. Uživali u ljepotama Kopačkog rita, đakovačkoj ergeli, iločkim podrumima i gastronomskim delicijama Slavonije i Baranje. Čuli su i priču o prvoj lopti koju su Englezi 1880. donijeli u Županju.
Ovo je bilo treće studijsko putovanje.

Do sada su upoznali Istru, Liku, Dalmaciju, neke otoke i Hercegovinu, sada Slavoniju i Baranju, a dogodine su na redu Zagorje, Međimurje i Zagreb.

Datum objave: 03.11.2019.