Autor: CroExpress/Hina

Legendarni hrvatski glumac, Martin Sagner preminuo je u 88. godini života, doznaje Podravski list od prijatelja obitelji.

Ovaj rođeni Novigradec (11. kolovoza 1932.) hrvatskoj je javnosti poznat kao neponovljivi Dudek iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća diljem Podravine, ponajviše u Sigecu. Martin Sagner imao je uloge u desetak televizijskih serija i najmanje još toliko dugometražnih filmova.

Sagner je umro i živio u Zagrebu, a za sobom je ostavio ožalošćenu obitelj – ženu i dvojicu sinova, te brojne obožavatelje.

d69a02adb9.jpg
Foto: evarazdin.hr
Njegov sin Fran Sagner-Bajgot za Jutarnji list je potvrdio kako je njegov otac već dulje vrijeme imao problema sa srcem koji su noćas kulminirali.

Iako je ostvario mnoge uloge u karijeri, gledateljima se urezao u pamćenje kao dobri Dudek kojeg svi iskorištavaju. Tijekom glumačke karijere skupio je više desetaka uloga u filmovima u serijama, a posuđivao je i glas u animiranim filmovima. ‘Gruntovčani’ su se snimali 70-ih godina, a danas imaju legendarni status.

Rođeni Podravec, Sagner je cijelog života rado posjećivao svoj rodni kraj. Ne čudi stoga što je najvjernije obožavatelje imao baš među Podravcima, koje su njegove zgode i nezgode nasmijavale desetljećima. Uloga simpatičnog Dudeka upisala ga je u povijest, a sa Smiljkom Bencet, koja je utjelovila Regicu, imao je neponovljivu kemiju.

Zanimljivo je da je 90-ih Sagner u čak dva mandata bio zastupnik u Saboru, no nakon tog izleta u politiku ipak je zaključio kako je njegova prva ljubav gluma, javlja dnevnik.hr.
Tijekom bogate glumačke karijere ostvario je niz zapaženih televizijskih i filmskih uloga, od kojih je jedna od najpopularnijih bila uloga Andrije Katalenića Dudeka u kultnoj seriji ‘Gruntovčani’, koju je redatelj Krešo Golik sedamdesetih godina snimio po scenariju Mladena Kerestnera.

Ostvario je desetak televizijskih uloga, među kojima su one majstora Severa u ‘Inspektoru Vinku’ (1984.), portira Šule u ‘Punom parom’ (1978.), a glumio je i u seriji ‘Kuda idu divlje svinje’ te u ‘Nepokorenom gradu’, ‘Prizorima iz obiteljskog života’, ‘Fiškal’, ‘Sumorna jesen’ i ‘Dnevnik Očenašeka’.

U ulozi Dudeka prvi put se pojavio u TV filmu ‘Kolinje’ i miniseriji ‘Mejaši’ iz 1970., a nakon slavnih ‘Gruntovčana’, ponovio ju je i u ‘Hokejašima’ (1986.) i ‘Neuništivima’ (1990.).

Zapažene uloge ostvario je u filmovima ‘Duga mračna noć’ (2004.), ‘Priča iz Hrvatske’ (1991.), ‘Tamburaši’ (1982.), ‘Diskrecija zajamčena’ (1972.), ‘Događaj’ (1969.), ‘Jugoslavensko radno vrijeme’ (1969.), ‘Slučajni život’ (1969.), ‘Guske koje nisu spasile Rim’ (1969.), ‘Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata’ (1968.), ‘Tri sata za ljubav’ (1968.), ‘Breza’ (1967.), ‘Protest’ (1967.), ‘Sonata facile’ (1965.), ‘Labirint smrti’ (1965.), ‘Tonkina jedina ljubav’ (1965.), ‘Nikoletina Bursać’ (1964.) i ‘Abeceda straha’ (1961.).

Datum objave: 12.11.2019.