Autor: CroExpress

Dobar dio golemih količina smeća pristigao je iz Albanije gdje kultura odlaganja, a posebno recikliranja otpada, gotovo ne postoji. No mnogi primjeri iz Dalmacije govore da ni naši ljudi nisu pretjerano ekološki svjesniji, javlja portal morski.hr.

More od kojeg živimo, tako nam obilato vraća i vraćat će sve više i više dok se i ako se uopće opametimo. Iskoristit ćemo sad priliku samo da nabrojimo političke trenutke koje su 2018. godine u sličnim situacijama iskoristili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Zbog sve većeg pritiska javnosti, reagirali su prema Albaniji i Crnoj Gori, odakle najveća količina otpada strujama ide u naše obalno more.

Smeće je zabilježeno u cijelom arhipelagu od Šibenika do Dubrovnika, a fotografija koju prilažemo uz tekst, a koja savršeno prikazuje plodove višegodišnjeg nemara, arhivska je fotografija iz Dubrovnika iz veljače ove godine.
SLIKA SPLITA KAKVU NE ZNATE: Ovako izgleda podmorje popularne splitske plaže
Teško je u nabrajanju artikala na morskom dnu ispred popularne splitske plaže nešto izostaviti, jer tu ima doslovno svega! Bacane su automobilske gume, igračke, obuća, odjeća, upaljači, boce, kondomi, širok spektar plastične i druge ambalaže, pa čak i kontejner za smeće!

f3665dc34e.jpgPhoto: UPA Rostrum Split
a5afdb9042.jpgPhoto: UPA Rostrum Split

Datum objave: 21.11.2019.