Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć Albaniji odlučila donirati milijun eura za obnovu infrastrukture u zdravstvu i obrazovanju nakon razornog potresa u toj zemlji u studenome prošle godine. Istaknuo je to premijer Andrej Plenković na konferenciji koju je organizirala Europska komisija nakon što je 26. studenoga u potresu u području Drača poginula 51 osoba i porušeni brojni objekti.

Također, Plenković je u svom govoru rekao da je Hrvatska odmah nakon što je stigla vijest o potresu 26. studenoga poslala 15 spasitelja i osam pasa tragača u pogođeno područje, da je nakon toga poslala humatarnu pomoć, šatore, vreće za spavanje , deke, konzerve s hranom, električne generatore u vrijednosti milijun kuna. Hrvatska je u Albaniju uputila i ekipu od pet inženjera sa Zagrebačkog sveučilišta i tri stručnjaka za civilnu zaštitu.

“Ovdje smo da pomognemo našim prijateljima”, rekao je Plenković. Spomenuo je i sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan, koji će se održati u Zagrebu 6. i 7. svibnja te izrazio nadu da će prije toga EU donijeti odluku o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Datum objave: 18.02.2020.