Autor: CroExpress/HAK

Pandemija koronavirusa utjecala je na promet u cijeloj Europi. Ovo su aktualne zabrane i ograničenja u Hrvatskoj te susjednim i drugim europskim državama.

HRVATSKO-SLOVENSKA GRANICA
Na granici sa Slovenijom duge su kolone za putnička vozila autobuse i kamione. Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili zemlje posebno visokog rizika (1. kategorija): Italiju, Iran, Kinu (provincija Hubei uključujući grad Wuhan), Južnu Koreju (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Njemačku (okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija) bit će zadržani u 14-dnevnoj karanteni, a svi hrvatski državljani bit će podvrgnuti obavezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja. Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili neku od zemalja (2. kategorija): Kina (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji bit će zadržani u 14-dnevnoj samoizolaciji i moraju imati dokaz o osiguranom smještaju u Hrvatskoj. Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.

ULAZ IZ BiH U HRVATSKU: SAMOIZOLACIJA!
Svi hrvatski građani koji ulaze u Hrvatsku iz BiH moraju u 14-dnevnu izolaciju. Mediji u BiH javljaju da je dogovorom ministara Slovenije i Hrvatske omogućen tranzit opskrbnih kamiona iz Italije koji će pod policijskom pratnjom biti provedeni kroz Sloveniju i Hrvatsku prema BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj. Svi građani BiH koji će od 16. ožujka od šest sati ujutro ulaziti u tu državu idu u 14-dnevnu izolaciju.

CRNA GORA
Zatvorila je granice za strane državljane. U državu mogu ući samo građani Crne Gore. Zatvaranje graničnih prijelaza prema BiH: Šćepan polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča, granični prijelaz: Šuče – Vitina, na putnom pravcu Pljevlja – Foča; Albaniji: Grnčar – Baškim, na putnom pravcu Plav – Skadar, Hrvatskoj – Kobila – Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik. Prema Hrvatskoj otvoren je granični prijelaz Debeli Brijeg.

MAĐARSKE MJERE
Mađarska vlada je i službeno potvrdila da zabranjuje ulaz u državu talijanskim, kineskim, južnokorejskim i iranskim državljanima. Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima. Rumunjska je zatvorila granične prijelaze s Mađarskom: Battonya – Tornya (Turnu), Létavértes – Székelyhíd (Sacueni), Méhkerék – Nagyszalonta (Salonta) i Nyírábrány – Érmihályfalva (Valea lui Mihai).

ITALIJA JE CRVENA ZONA
AUSTRIJA PODUZIMA SVE MJERE
Svi koji žele ući u Austriju iz Italije moraju na graničnom prijelazu predočiti liječničku potvrdu koja nije starija od četiri dana i potvrditi negativan test na koronavirus. Ako se ne može dobiti zdravstvena potvrda, austrijski državljani ili osobe koje imaju glavnu ili sekundarnu prebivalište u Austriji mogu ući u državu, ako odmah uđu u 14-dnevnu karantenu. Ulaz u Austriju je moguć (čak i bez zdravstvenog uvjerenja) ako napustite Austriju bez zaustavljanja. Na primjer, njemački državljanin može proći kroz Austriju bez zdravstvenog uvjerenja ako napusti Austriju bez zaustavljanja. Prekinut je željeznički promet s Italijom. Obustavljeni su zračni letovi između Bologne, Venecije, Milana i Beča. Austrija je pozvala sve svoje državljane da se vrate iz Italije. U Austriji se u ponedjljak uvodi ograničenje kretanja za sve osobe. Dopušteno je samo odlaziti po namirnice, izlaziti van u svrhu pomoći drugim osobama te obavljati poslove koji ne mogu biti odgođeni. Svi građani koji nemaju adresu stanovanja u Tirolu morju napustiti tu pokrajinu. Prorijedit će se broj vlakova koji voze u domaćem prometu.

SRBIJA
U Srbiju ne mogu ulaziti strani državljani U Srbiji je uvedeno izvanredno stanje – zabranjen je ulazak svim stranim državljanima u zemlju – osim diplomatskom osoblju.

NJEMAČKA ZATVARA GRANICE
Njemačka zatvara granične prijelaze prema Švicarskoj, Austriji, Francuskoj te zemljama Beneluxa. Teretni promet će i dalje propuštati. BBC izvještava da su Nijemci odlučili zatvoriti granice kako bi kontrolirali koronavirus, ali i zbog kupaca iz okolnih regija susjednih država, koji su ispraznili police trgovina u njemačkim trgovinama…
ŠVICARSKA
Zatvorila je dio graničnih prijelaza s Italijom. Švicarska je dugo čekala na zatvaranje graničnih prijelaza s Italijom jer, osim ostalog, između te dvije države dnevno kola čak 70.000 radnika, a od toga 4000 u zdrvstvenom sektoru. Međutim, odluka je ipak donešena. Zatvoren je dio prijelaza, a ostali su još otvoreni.

Sve aktualne informacije o stanju na cestama, ograničenjima i zabranama, pratite iz sata u sat na stranicama HAK-a.

Datum objave: 16.03.2020.