CroExpress/Hina

Dosad je testirano ukupno 2100 bolesnika.
Uzlazna putanja epidemijske krivulje


‘Ušli smo u fazu kad se povećao broj oboljelih u izrazito kratkom vremenu. To ukazuje da smo u fazi uzlazne putanje epidemijske krivulje, što se može zaustaviti jedino poštivanjem preporuka Stožera civilne zaštite’, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Upozorio je da se neki građani ne pridržavaju preporuka i uputa za samoizolaciju, kao ni preporuka koje se odnose na okupljanja na javnim mjestima. To nije dobro i neće pomoći u suzbijanju epidemije, rekao je Beroš i još jednom pozvao građane da poštuju preporuke Stožera.

‘Dobra je vijest da nemamo novih bolesnika na respiratorima, osim troje, iako ima nekoliko kandidata’, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić i ponovila da se mjere opreza moraju shvatiti ozbiljno jer će u suprotnome biti teško izliječiti tolike ljude.
Dodala je kako se dio oboljelih s blažim oblikom bolesti i bez simptomima i dalje nalazi u bolnici jer kod kuće nemaju uvjeta za izolaciju, pa će se i to morati regulirati.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da u zadnja 24 sata imamo 78 novozaraženih. ‘Krivulja nam je brzo krenula uzlaznom putanjom, a koliko će ona biti strma ovisi o našem ponašanju, hoćemo li se ponašati sukladno uputama epidemiologa i izbjegavati socijalne kontakte’, kazao je.

Dosad je zaraženo 12 liječnika, novi slučaj je otkriven u Dubrovniku, rekao je Capak.

Zaraženi pacijent na operaciji u KBC-u Sestre milosrdnice

Trenutno je u tijeku epidemiološko postupanje u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje je prije dva dana došao pacijent na hitnu operaciju, a kasnije se ispostavilo da je zaražen jer je bio bliski kontakt druge zaražene osobe.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da se odluke o zabrani međugradskog prometa već primjenjuju, a za Zagreb je donesena odluka da se privremeno obustavi tramvajski promet.

‘Što se tiče javnog gradskog prometa u Zagrebu, donijeli smo odluku da se privremeno obustavi tramvajski promet, a autobusi će se dezinficirati’, kazao je.
Vidjet će se i koje su djelatnosti nužne, tako da će u autobuse moći ući samo oni koji su nužni za normalno funkcioniranje života. Oni će dobiti iskaznice Civilne zaštite. Drugima neće biti dopušten ulaz u autobuse. Molim sve kojima je to bila navika, rutina, da se pomire s tom činjenicom, poručio je Božinović.

Napomenuo je da policija koristi svoje ovlasti i udaljava ljude s javnih površina. ‘To rade megafonom i zvučnim i svjetlosnim signalima. Ako se ne postigne cilj, policija će upotrijebiti i druge ovlasti, to znači kazne od 5000 do 10.000 kuna’, rekao je.

Božinović je ukazao na primjer s jednog otoka gdje je jedan građanin napao policajca. To nećemo dopustiti, naglasio je.

Uz to, inspektori su zatvorili šest ili osam kafića nakon što su uvedene posebne mjere. ‘To je nečuveno’, ocijenio je.

Obračun s onima koji šire panične poruke

Najavio je i obračunavanje s onima koji šire panične poruke, a Stožer će koristiti usluge teleoperatera kako bi građanima stizale poruke kako se treba ponašati u raznim situacijama.

‘I danas je bilo neodgovornih koji su širili panične poruke putem društvenih mreža. S takvima ćemo se obračunati, uhvatit ćemo ih’, poručio je Božinović.

Imamo više stotina ljudi koji su kršili samoizolaciju i oni će biti kažnjeni, rekao je Božinović i još jednom pozvao građane da slijede sve upute, da održavaju higijenu i ostanu kod kuće.
‘Izlazak na zrak ne smije biti na druženje i razgovore, toga neće biti dok traju mjere’, upozorio je.

Što se tiče boravka na otvorenom, ponovljeno je kako je moguća šetnja u prirodi ili parkovima uz razmak između osoba od dva metra, ali kako to nije poželjno na prostorima gradskih trgova.

Izlazak na zrak ne smije se zlorabiti i pretvoriti u druženje i razgovore, rečeno je.

Datum objave: 21.03.2020.