CroExpress/Hina

‘Američki predsjednik pokušava teorijom o nastanku virusa u laboratoriju odvratiti pozornost od vlastitih pogrešaka i ljutnju Amerikanaca prebaciti na Kinu’, stoji u analizi BND-a upućenoj njemačkoj ministrici obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, u koju je Spiegel imao uvid.
Kako nadalje piše Spiegel Online, BND je posljednjih dana poslao upite partnerima koji djeluju u sklopu mreže ‘Five Eyes’, pri čemu se radi o tajnim službama SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda, o dokazima za tezu da je virus nastao u laboratoriju.

‘Niti jedna tajna služba nije mogla potvrditi ovu teoriju’, piše Spiegel.


Američki ministar obrane Mike Pompeo je prošlog tjedna tvrdio kako posjeduje ‘uvjerljive dokaze’ za teoriju po kojoj je koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu. Istu teoriju širi i američki predsjednik Donald Trump te Kinu poziva na odgovornost.

BND istodobno Kini predbacuje da je vršila pritisak na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ne izdaje globalno upozorenje zbog koronavirusa.

Prema istim procjenama je, zbog ovog pritiska na WHO, izgubljeno ‘četiri do šest dragocjenih tjedana’ u borbi protiv širenja pandemije.

Datum objave: 08.05.2020.