CroExpress/Hina

Kako je u priopćenju za javnost navelo slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, ministar Aleš Hojs razgovarao je telefonski s austrijskim kolegom Karlom Nehammerom koji mu je istaknuo dva razloga zbog kojih je granica sa Slovenijom još pod pojačanom kontrolom.
To je zabrinutost da bi u Austriju preko ‘Slovenije ili Hrvatske’ mogli doći talijanski državljani, a tu je i problem mogućeg ulaska neželjenih ilegalnih migranata.


Slovenska strana je ovih dana izražavala čuđenje ‘nefleksibilnošću’ austrijske vlade da granicu otvori, a u medijima je bilo nagađanja kako se radi o nastojanju da se što više potencijalnih turista iz Austrije zadrži kod kuće.
No, Nehammer je Hojsu, prema priopćenju slovenskog ministarstva, dao tumačenje da je prvenstveni razlog bojazan da bi zaobilazno preko Slovenije u Austriju mogli doći oni kod kojih ‘zdravstvena situacija još nije takva da bi mogli slobodno ulaziti u Austriju’.

Čini se da je i to jedan od razloga da je Slovenija ovih dana ojačala kontrolu granice s Italijom, a ne samo ilegalne migrantske rute, kao što je bilo službeno protumačeno. Na granicu su uz policijske snage u ophodnje uključeni i pripadnici vojske.

Najveći broj slovensko-talijanskih graničnih prijelaza zatvoren je odmah nakon izbijanja epidemije u Sloveniji, osim za izuzetke.
Mediji su proteklih dana javljali i o nelegalnim ulascima s talijanske strane, uglavnom lokalnog stanovništva u rekreativnim aktivnostima ili šetnji jer je granica mnogo prohodnija i lakše se može prelaziti zbog prirodnih karakteristika terena nego ona s Austrijom.

Slovenija s Austrijom i Mađarskom želi bilateralno dogovoriti liberalniji režim prijelaza nakon epidemije i u vrijeme turističke sezone, onakav kakav je postigla s Hrvatskom.

Slične bilateralne sporazume Ljubljana ima u vidu s još desetak članica EU-a koje imaju epidemiju pod kontrolom, dok će se o mogućnosti takvog sporazuma s Italijom tek razgovarati, nakon što stanje procijene nadležni epidemiolozi iz obje države.

Datum objave: 25.05.2020.