PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.08.2020
tekst
tekst

Aktualno

OBILJEŽIO KRAJ PRESJEDANJA HRVATSKE VIJEĆEM EU-A Veleposlanik Glunčić posjetio koncentracijski logor u Mauthausenu

Foto: Facebook/Croatian Embassy in Austria

Foto: Facebook/Croatian Embassy in Austria

Ovo je način na koji je naš veleposlanik odaslao 'jasnu poruku o značenju/važnosti današnje ujedinjene Europe'

Autor: CroExpress

U povodu završetka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije veleposlanik Daniel Glunčić u pratnji vojnog izaslanika brigadira Mije Ćubića posjetio je koncentracijski logor Mauthausen, gdje je polaganjem vijenca odao počast žrtvama nacionalsocijalističkog režima i vladavine nacističkog nasilja.

'Kao simbol neopisive ljudske patnje Mauthausen reprezentira sva ona grozna mjesta na kojima je ideologija zatrla ljudsko dostojanstvo podsjećajući nas da to nikad ne zaboravimo. Svaka sumnja o smislu i vrijednostima današnje ujedinjene Europe na ovom mjestu postaje bespredmetna.

Utemeljitelji Schumann, Adenauer, Monnet i De Gasperi zadužili su nas svojim učenjem kako jedino odlučnim suprotstavljanjem svakom totalitarizmu možemo stvoriti humaniji i bolji svijet i osigurati budućnost našoj djeci. Samo ujedinjena Europa, koja predstavlja zajednicu vrijednosti, a koja se temelji na židovsko-kršćanskoj tradiciji i humanizmu, može učvrstiti svijest o miru, slobodi, ljudskim pravima, toleranciji i kulturi sjećanja, te tako osigurati demokratski suživot u pojedinim europskim društvima.

Upravo zbog toga mi je bilo važno na kraju hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije doći u Mauthausen i na taj način odaslati jasnu poruku o značenju/važnosti današnje ujedinjene Europe', istaknuo je veleposlanik Glunčić.

30.06.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.