PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

13.08.2020
tekst
tekst

Aktualno

(VIDEO) NJEMAČKA TELEVIZIJA OBJAVILA TUŽNI PRILOG IZ HRVATSKE 'Žao mi je Hrvata jer se vidi da ništa ne zarađuju'

Foto: Snimka zaslona ZDF

Foto: Snimka zaslona ZDF

Masovni turizam izostaje. To je katastrofa za cijelu zemlju, navodi se u prilogu.

Br. pregleda: 29338

Autor: CroExpress/Berlinski magazin

Njemački ZDF emitirao je 24. lipnja reportažu iz Hrvatske pod naslovom 'Sam na Jadranu - Korona ljeto u Hrvatskoj' u trajanju od šest minuta.

'Nema masovnog turizma u vrijeme Korone - kako se Hrvatska, koja ekonomski ovisi o turizmu, nosi sa snažnim ekonomskim padom?', potpisan je podnaslov video priloga.

Autorica priloga
Britta Hilpert u priči iz Hrvatske pojašnjava kako izgleda kriza u Hrvatskoj uslijed korona virusa. Priču započinje scenama više od sto jahti za iznajmljivanje i čarter plovidbu koje su usidrene uz obalu i čekaju neka bolja vremena. Nedostaju i putnici.

Ivan Rakuljić, kapetan jedne od tih jahti kaže da već tri mjeseca pokušava smisliti način kako da njegova jahta opet bude profitabilna. Teško je, kaže i priča o tome kako ga svaki dan zove njegova posada i žali se da više nemaju od čega živjeti pa se nadaju da će jahta s gostima uskoro isploviti.

U nastavku priloga prikazane su i, za ovo doba godine nekarakteristično, prazne ulice splitske Rive i starog grada, a u prilogu se kaže da ove godine u luci ne pristaju ni kruzeri. Voze samo trajekti. Masovni turizam izostaje. To je katastrofa za cijelu zemlju, navodi se u prilogu, podsjećajući da oko 20 posto hrvatskog BDP-a dolazi od turizma.

U Splitu se osjeća atmosfera očaja
, kaže se u prilogu.

S druge strane, ZDF je našao i neke njemačke turiste u Splitu, kojima se sviđa što nema gužve i što je sve jeftinije. Sada je svugdje 'happy hour', kaže jedan, dok drugi ističe da mu je žao Hrvata jer se vidi da ništa ne zarađuju.

Prilog pogledajte
ovdje

01.07.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.