Autor: CroExpress/Hina

Posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve iz proteklog rata pronađene su u Bugojnu u središnjoj Bosni, a istražitelji ne isključuju mogućnost da se radi o dijelu skupine visokih vojnih i političkih dužnosnika koje su pripadnici Armije BiH zarobili i ubili 1993. 

‘Pronađeni su posmrtni ostaci najmanje dvije osobe. Tražit ćemo da Tužiteljstvo i Sud BiH narede nastavak ekshumacije posmrtnih ostataka. Uzet će se uzorci za DNK analizu i onda će se vidjeti o kome se točno radi’, rekao je za Hinu član kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić koji je posjetio stratište.

Pojasnio je kako su građevinskim radovima na izgradnji vikendice na lokaciji Tvrdulje na platou Rostovu otkrivene kosti i ostaci nepoznatih žrtava, nakon čega su radovi prekinuti, a policija osigurava mjesto.

Jurišić je dodao kako se sa sigurnošću može reći kako se radi o žrtvama iz proteklog rata, te nije isključio mogućnost da su pronađeni posmrtni ostaci tijela pripadnika 21-očlane bugojanske skupine. 

‘Velika je vjerojatnost da se radi o bugojanskoj skupini. Sve ukazuje na to, ali DNK analiza će sa sigurnošću pokazati tko je u pitanju’, rekao je.

Prema informacijama hrvatske strane za tijelima 19 vodećih političkih i vojnih dužnosnika iz Bugojna se još uvijek traga. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci tek dvije osobe iz te skupine.

Posljednje dostupne informacije govore da su oni iz logora-stadiona Iskra bili odvedeni u kamp mudžahedina, islamskih ratnika koji su se borili na strani Armije BiH, koji se nalazio na platou Rostovu, nakon čega im se izgubio svaki trag. Njihov nestanak zabilježio je i UNHCR.

U ljeto 1993. godine pripadnici bošnjačke Armije BiH protjerali su gotovo 15 tisuća Hrvata iz Bugojna, a u logorima je bilo zatočeno 1643 Hrvata. Ubijeno je 90 vojnika i civila.

Datum objave: 17.07.2020.