Piše: Ružica Tadić Tomaz

Alain Blažević, Hrvat koji je rođen (1970.) i odrastao u Njemačkoj (Hessenu), a školovao za glumca u New Yorku, jedan je od rijetkih glumaca koji može svoj uloge odigrati na njemačkom, hrvatskom i engleskom jeziku. Širokoj publici poznat je ponajviše po sljedećim filmovima: Sve će biti dobro (2008), Happy! (2011) i Unterwegs mit Elsa (2013).

U filmu ‘Unterwegs mit Elsa’ glumite simpatičnog voditelja turističke agencije Stipu Barića. Kako je došlo do suradnje između Vas i redateljice Bettina Woernle? Kako ste se snašli kao voditelj agencije?

Unatoč činjenici da se moj agent nalazi u Berlinu, suradnja se ostvarila preko hrvatskog filmskog suradnika, koji me je predložio za ovu ulogu. Slijedio je uobičajeni casting proces i sastanak s Bettinom. Nisam trebao posebnu pripremu kako bih utjelovio tu karakternu crtu. Kad uočimo gosta koji nam se sa žarkom znatiželjom približi i sve ga zanima o Lijepoj našoj onda smo više nego susretljivi ukazati mu na ljepote i povijest naše domovine. Mislim da će to svaki naš čovjek potvrditi.

Čija je ideja da se film snima u Hrvatskoj? I gdje se sve film snimao?

Od samog starta scenarij je svoju radnju oslanjao na Jadransku obalu.
Svi znamo da već desetljećima turisti iz cijeloga svijeta, a pogotovo oni iz
njemačkoga govorenoga područja posjećuju Hrvatsku, slika na filmskom platnu će im biti ne samo poznata već i pobuditi sjećanja na (nadajmo se) lijepo provedene dane odmora. Snimali smo u Kvarneru i Istri (Lovran, Opatija, Rovinj, Pula…)

Kako su mještani prihvatili njemačku filmsku ekipu?

Ja sam snimao već nekoliko puta u toj regiji, i ovom prigodom moram zahvaliti mještanima cijele Istre i Kvarnera. Toliko su ljubazni i susretljivi da se ponekad zapitaš ‘zašto’? 🙂

Što mislite kako će film prihvatiti gledatelji u Njemačkoj?

Tematika filma je obrađena na šarmantan način. – ‘Šaka suza, vrića smija’ kako bih Oliver rekao. Uz dinamičnu radnju koja nas vodi iz Münchena, preko Austrije do Hrvatske gdje nas čeka prekrasna panorama Jadranske obale… Zabavna i ugodna večer pred TV ekranima je zajamčena.

Što Vas je zapravo potaknulo da odaberete glumu kao svoji životni poziv? Da li se može živjeti od toga?


Od malih nogu sam bio očaran filmovima. Studirao sam na prestižnoj školi glume “Lee Starsberg Institute’ u New Yorku. To nije bilo moguće bez odricanja i hrabrosti… tako da je ‘poziv’ prava riječ. Težak je to posao u smislu financijske stabilnosti, i uvijek gledate u neizvjesnu budućnost. No, ja se ne mogu požaliti. Pogotovo u proteklih nekoliko godina sam imao priliku surađivati na projektima diljem Europe. Prošle godine sam odradio globalnu kampanju (reklamni spot) za Old Spice, koji je imao premijeru pred gotovo 130 mil. gledatelja na američkim ekranima za vrijeme Super-bowla.

Koja Vam je do sada najdraža uloga i zašto?


Pa, ja sam romantičar u duši. Tako da mi je najnoviji izazov (nova ljubav). Upravo sam se vratio iz Moskve gdje sam utjelovio CIA Agenta u glavnoj ulozi Int. produkciji “The Sniffer”. To je bilo izuzetno iskustvo. No, pitajte me za godinu dana… bit će nova priča. Svaka uloga je kao putovanje, i svaka nosi svoje uspomene tako da je gotovo nemoguće istaknuti jednu.

Gdje nalazite inspiraciju za svoja književna djela? I na kojim sve jezicima pišete?

U Americi sam nekoliko godina radio kao ‘Ghost writer’ u Studio sistemu, engleski mi je najprirodniji i najjednostavniji jezik za pisati. 2005. godine sam napisao scenarij na njemačkom jeziku, za to sam nagrađen posebnim priznanjem ‘Deutscher Drehbuch-Förderpreis’. Inspiraciju crpim direktno iz svakodnevnoga života. Promatram ljude oko sebe, zanimaju me njihove brige, nade, razgovori, privlače me međuljudski odnosi i u njima nastojim pronaći dozu humora i melankolije.

I za kraj pitanje koje bi moglo zanimati ženski dio čitatelja. Je li Alain Blažević slobodan?


Slobodan, slobodan! Samo nedaj Bože da ovo pročita moja supruga. 🙂 Guramo osmu godinu braka… a moram priznati (ono dalmatinski) dosad kariola i nije bila teška. Sad, ne znam da li tu ulogu igra neka vrsta ‘Stockholmskog sindroma’ ali me je uvjerila da sam sretan. Srdačan pozdrav svim vašim čitateljima. Prijatelji, drži te se !


Datum objave: 23.06.2014.