Blagdan blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika hrvatske Župe u Salzburgu svečano je u nedjelju, 6. veljače proslavljen u koncelebraciji s domaćim župnicima fra Zlatkom Špeharom i p. Aleksom Palavrićem i kancelarom srijemske biskupije prečasnim Tomisavom Lasićem. Središnje blagdansko euharistijsko slavlje započelo je procesijom, a predvodio ga je mons. Fabijan Svalina, biskup koadjutor Srijemske biskupije.

Podsjećamo da je blaženi Stepinac u dane najvećih nesreća Drugog svjetskog rata svojim vjernicima preporučio: „Kad vam oduzmu sve, ostat će vam dvije ruke. Njih sklopite na molitvu i bit ćete najjači.“

I danas hrvatski blaženik želi da i u ove naše dane svi mi više molimo, da se molimo za one koji nam čine zlo, da se molimo za naš narod u domovini i iseljeništvu, da se ne umorimo u molitvi i da nas molitva ispunja i jača i kad je lijepo i kad je teško.

Foto: Petar Sakač

Alojzije Stepinac je cijeli svoj život njegovao odnos s Bogom koji se posebno odražavao u molitvi. Naime, sav njegov žar, sva njegova zauzetost u pomaganju potrebitih osobito za vrijeme Drugog svjetskog rata, njegova ogromna ljubav prema hrvatskom narodu i prema svim ljudima, izvirala je iz radosnog prijateljevanja koje je ostvarivao upravo u intenzivnoj molitvi i razgovoru s Bogom.

Tako da i dan danas, Hrvati u iseljeništvu pokazuju kako s oduševljenjem prihvaćaju i slijede primjer svog blaženika.

Foto: Petar Sakač

Svečanoj svetoj misi nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, koji se prije završnog blagoslova kratko obratio okupljenim vjernicima. 

U ime Hrvatskog Caritasa, njegov ravnatelj, mons. Svalina je zahvalio svim župljnima na mnogobrojnim donacijama koje je Hrvatska katolička župa Salzburg prošle i ove godine uručila Hrvatskom Caritasu za sve žrtve potresa na Banovini. 

Posebna zahvala upućena je svima koji su pomogli u pripremi proslave.


Autor: CroExpress Datum objave: 06.02.2022.