Demokratski kandidat Joe Biden ima se namjeru u petak navečer obratiti Amerikancima, objavilo je nekoliko američkih medijskih kuća uključujući Fox News, CNN i CBS.

Još uvijek nije poznato tko će osvojiti predsjedničke izbore održane u utorak, ali se čini da je Biden na pragu ulaska u Bijelu kuću.

On je u petak preuzeo vodstvo pred aktualnim predsjednikom Donaldom Trumpom u Pennsylvaniji i Georgiji.

Bivši potpredsjednik trebao bi se obratiti iz svog stožera u Wilmingtonu u državi Delaware.

Joe Biden (77) nije proglasio pobjedu ali je demokratska čelnica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla u petak da je “evidentno” da će Biden pobijediti, nazvavši ga “izabranim predsjednikom”.

Izborni stožer predsjednika Trumpa priopćio je ranije da izbori “nisu gotovi”.

“Izbori nisu gotovi. Pogrešne prognoze koje govore o pobjedi Joea Bidena temelje se na rezultatima iz četiri države koji su daleko od toga da budu konačni”, kazao je Matt Morgan, član najužeg tima predsjednika Trumpa.

Još niti jedan vodeći američki medij nije pripisao pobjedu Bidenu koji je u petak preuzeo vodstvo nad republikanskim predsjednikom u Pennsylvaniji, saveznoj državi koja nosi 20 elektora.

Ukoliko Biden pobijedi u toj industrijskoj državi, imat će dovoljno glasova da uđe u Bijelu kuću. Biden trenutno ima 253 elektora u odnosu na Trumpovih 214.

Kao i u Pennsylvaniji, i u Georgiji se trend preokrenuo i Biden vodi.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 06.11.2020.