Autor: Hina/CroExpress

‘Radi se o manjim kolebanjima unutar ustanovljenog trenda. To znači da nije toliki problem u razlici koliko u tomu da je ta razlika postala konstanta’, rekao je politički analitičar Žarko Puhovski. On smatra da bi Kolinda Grabar Kitarović trebala radikalno promijeniti svoj pristup ‘jer je došla do mogućeg plafona ‘s kandidaturom bez kandidature’ odnosno bez njezine nazočnosti” pa mora krenuti živo u kampanju.

Puhovski smatra da mora biti i puno opreznija u formulacijama. ‘Dopustila si je jučer neobičnu formulaciju – da želi uzeti u obzir želje hrvatskih ljudi i žena – kao da žene nisu ljudi… To se u ozbiljnoj kandidaturi ne smije događati’, rekao je.

Kad se počne ozbiljno baviti svojom kandidaturom, onda ima ključno pitanje – hoće li ići u skladu sa svojim imidžem, prema desnom centru ili u skladu sa sadašnjim imidžom Karamarka i HDZ-a, znači više prema desnici, naveo je Puhovski.

Također napominje da u Hrvatskoj trenutno postoji ‘politička nepravda’ jer koji god da se kandidat pojavi, radi protiv Grabar Kitarović jer na desnici ima dosta onih koji bi mogli ‘pomalo grickati’ podršku Grabar Kitarović, dok Josipović na ljevici nema kandidata koji bi ga mogli ugroziti.

‘Valja pretpostaviti da Josipović pobjeđuje u prvom krugu, ako se izuzmu neopredjeljeni pa treba očekivati oštriju i argumentiraniju kampanju Kolinde Grabar Kitarović koja se’, kaže Puhovski, zasad više ponaša kao predsjednica nego kao kandidatkinja i izgovara pomirljive političke formulacije.

Morat će biti oštrija, ističe i dodaje kako ga čudi što u zajedničkom sučeljavanju zasad govori jedino Josipović, iako bi bilo logičnije da o tome govori kandidat koji pretendira na njegovu poziciju. ‘HDZ i ona ponašaju se kao da su već pobijedili, a o tome u ovom trenutku nema govora’, navodi Puhovski. Politički analitičar Davor Gjenero također smatra da su uočene razlike neznatne u padu popularnosti oboje predsjedničkih kandidata.

‘Čini mi se da su te razlike u granicama statističke pogreške, a zapravo se trendovi nisu promijenili u zadnjih mjesec dana’, navodi Gjenero koji smatra da će, kad je riječ o Josipoviću, ‘njegova popularnost padati tako dugo dok ne nađe načina da se efikasno oslobodi negativnog utjecaja nesposobnosti Milanovićeve administracije’.

‘Ako se jasno politički odvoji od SDP-a zaustavit će pad, ako ne počet će još više opadati ujesen’, smatra Gjenero.  Kitarović je pak, navodi Gjenero, dosegla razinu potpore koju može vezati uz HDZ-ovo biračko tijelo.

Milan Kujundžić, s druge strane, nakon poraza na EU izborima sigurno ne može uspjeti ondje gdje je potrebna potpora 50 posto plus jednog birača. Gjenero je mišljenja kako se u izbornoj ponudi ne naslućuje ni jedno relavantno ime, osim Josipovića i Grabar Kitarović, no da i jedan drugi kandidat trebaju potporu centrističkog biračkog tijela nezadovoljnog aktualnom administracijom.

Napomenuo je da će se bitka za izbornu pobjedu voditi oko biračkog tijela HSLS-a i HNS-a.
‘Ako politička bitka bude kompetitivna, odvijat će se u političkom centru i onaj tko osvoji politički centar osvojit će i izbore’, zaključio je Gjenero.

U sklopu redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, za HRT, aktualni predsjednik Ivo Josipović u kolovozu je još uvijek u prednosti pred kandidatkinjom HDZ-a Kolindom Grabar Kitarović. No i jednom i drugom popularnost je pala u odnosu na srpanj, Josipoviću za 0,8 posto, a HDZ-ovoj kandidatkinji za čak 1,6 posto.

Na trećem je mjestu Milan Kujundžić s izborom od 4,8 posto. Kujundžić je jedini zabilježio bolji rezultat u ovomjesečnom istraživanju. Kad je riječ o stranačkim preferencijama, 93,6 posto glasača SDP-a podupire svoga kandidata Ivu Josipovića, dok njih 5 posto daje prednost Kolindi Grabar Kitarović. Za nju bi, s druge pak strane, glasovalo 77,4 posto glasača HDZ-a. HDZ-ovi glasači podupiru Ivu Josipovića s 15,5 posto, a Milana Kujundžića s 2,4 posto glasova. Ivo Josipović je najpoželjniji kandidat i među biračima HSU, HNS-a, IDS-a te ORaH-a.

Uočava se i porast izbora ostalih kandidata, odnosno kandidata koje su sugovornici u istraživanju samoinicijativno isticali kao svoj izbor (sa srpanjskih 1,8 posto na ovomjesečnih 3,2 posto) što bi mogao biti znak traganja za nekim novim kandidatom, stoji u istraživanju.

Datum objave: 04.08.2014.