Merkel je izjavila da je ”iz perspektive tog vremena bilo veoma razumljivo i racionalnlo dobijati plin putem plinovoda, uključujući i onaj iz Rusije”.

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je branila odluke svoje vlade da kupi velike količine prirodnog plina od Rusije, koja je bila primarni snabdjevač plinom njene zemlje u vrijeme kada je napustila dužnost.

Govoreći u Lisabonu, Merkel je izjavila: ”Uvijek djelujete u vremenu u kome se zateknete” i da ne žali zbog svojih odluka. Kazala je kako je bilo jasno da Njemačka treba da diverzificira svoje energetsko snabdijevanje dok se udaljavala od nuklearnih i termoelektrana, i da bi plin bio potreban u prijelaznom periodu.

Merkel je izjavila da je: ”Iz perspektive tog vremena bilo veoma razumljivo i racionalnlo dobijati plin putem plinovoda, uključujući i onaj iz Rusije, koji je jeftiniji od tečnog plina LNG koji se dobija iz drugih dijelova svijeta”.

Dodala je da je: ”Čak i tijekom Hladnog rata, Rusija bila pouzdani snabdijevač plinom”.. Merkel je predvodila Njemačku od 2005. do prosinca prošle godine. Tijekom njene vladavine plinovod Sjeverni tok 1 dovodio je plin direktno iz Rusije u Njemačku ispod Baltičkog mora, prenosi AP.


Autor: CroExpress Datum objave: 14.10.2022.