Autor: Hina/CroExpress

Prijedlog je naišao na jednoglasnu podršku te je izabrano stručno povjerenstvo za njegovo ocjenjivanje. To je primjeren način na koji bi Sveučilište simbolički obilježilo ulazak Hrvatske u EU, kao jedan od ključnih trenutaka u novijoj hrvatskoj povijesti, u čemu je Angela Merkel imala naročito prepoznatljivu ulogu, rekao je Bjeliš.

Prijedlog ističe ‘odlučujuće angažmane, čvrstu podršku i ohrabrujuće odluke’ koje je u raznim okolnostima poduzimala njemačka kancelarka, ocjenjujući da je pokrenula mnoge korisne inicijative unutar političkih tijela EU i njemačko-hrvatskih političkih, diplomatskih i gospodarskih odnosa u cijelom razdoblju kancelarske službe.

Angela Merkel (1954.), doktorica kvantne fizike na Akademiji znanosti u Berlin-Adlershofu, u trećem je mandatu kancelarka Savezne Republike Njemačke, a prethodno je bila njemačka ministrica za žene i mlade, te za okoliš i nuklearnu sigurnost.

Zagrebačko Sveučilište do sada je dodijelilo 96 počasnih doktorata, a među njima od osamostaljenja Hrvatske nalaze se Alois Mock, Süleyman Demirel, Margaret Thatcher, Robert Badinter, Josip Bozanić i drugi.

Prvi na popisu počasnih doktora je Tadija Smičiklas (dobio je titulu 1913.), a slijedi Eugen Habsburški (1916), dok su kasnije počasne doktorate Sveučilišta u Zagrebu dobili Tomáš Masaryk (1921.), Nikola Tesla (1926.) i dr.

Datum objave: 10.07.2014.