“Ljudima je dosta zatvaranja. Kad imaš čašu vina i pogled na more, ništa ti drugo ne treba”, rekao je Nikola Sandić, konobar u restoranu s ribljim plodovima smještenom na samoj obali.

Iz zvučnika se čuje divlja glazba, kafići na plaži rade, a ležaljke su na suncu i čekaju svoje korisnike, uz to restorani i hoteli pozdravljaju posjetitelje nadajući se kako će baš njih posjetiti. U velikoj reportaži o Hrvatskoj Associated Press piše kako će Lijepa Naša nakon godinu dana lockdowna i brojnih ograničenja zbog koronavirusa uspješno započeti ljetnu turističku sezonu.

Navode kako je Hrvatska jedna od prvih europskih država, koja je ukinula većinu epidemioloških mjera, na svojoj predivnoj jadranskoj obali širokih ruku dočekuje strane turiste. Ali podsjećaju da postoje pravila o mogućnosti putovanja u Hrvatsku, ona pravila koaj vrijede u svakoj zemlji.

Sve je opušteno u Rovinju. Nadalje navode kako malo ljudi nosi maske u restoranima u Rovinju ili na ulicama. Po šljunčanim plažama s gustim borovim šumama poznat je ovaj najsjeverniji dio jadranske obale. Osim prirodnih ljepota tu je mogućnost uživanja u vinu te pršutu, maslinovom ulju, tartufima i kozjem siru. Ističe se i kako se u restoranima baš ne poštuju previše ograničenja o dopuštenoj udaljenosti među stolovima, ističe se.

“Ljudima je dosta zatvaranja. Kad imaš čašu vina i pogled na more, ništa ti drugo ne treba“, rekao je Nikola Sandić, konobar u restoranu s ribljim plodovima smještenom na samoj obali.

Associated press nadalje u reportaži navodi kako u Hrvatskoj opada broj novozaraženih i da se ubrzava postupak cijepljenja, nakon početnog usporenog cijepljenja. Do sredine ljeta, kako predviđaju dužnosnici, u potpunosti će biti cijepljeno 50 posto populacije.

Kao članica EU-a Hrvatska je na europskom kontinentu popularna turistička destinacija koja turistima iz većine zemalja Europe i Sjedinjenih Američkih Država dopuštaju ulaz u zemlju, ali ako imaju potvrdu da su preboljeli covid, ili imaju potvrdu o cijepljenju ili dokaz o negativnom testu.

Kada krenu izravni letovi za Dubrovnik iz New Yorka američki turisti bit će pošteđeni presjedanja, a njih pak očekuju hrvatski turistički dužnosnici.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac izjavila je kako Hrvatska primjenjuje stroge zdravstvene mjere kako bi spriječila ponavljanje prošle godine kada su posjetitelji ignorirali mjere o socijalnom distanciranju na plažama i u kafićima te je turistička sezona naprasno prekinula zbog naglog porasta broja zaraženih. Na listi prioriteta za cijepljenje je i, kako napominju u reportaži, i oko 80.000 turističkih djelatnika te da će nekoliko punktova za PCR testiranje biti raspoloživo turistima.

Hrvatska, podsjeća AP, uvelike ovisi o turizmu jer oko 20% prihoda dolazi od stranih posjetitelja preko ljeta. Popularne destinacije na Jadranu poput Rovinja ili Dubrovnika gotovo u potpunosti ovise o turistima.

Goran Pavlović, direktor turističke zajednice Opatije, izjavio je da je Hrvatska spremna ali da će uspjeh turističke sezone ovisiti najviše o ograničenjima u drugim zemljama, osobito ako putnici moraju u karantenu kada se vrate doma.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 25.05.2021.