Autor: CroExpress

U srijedu, 20. veljače, Hrvatica iz Argentine, dr.sc. Jelena Nadinić, predala je Papi Franji knjigu o Bleiburškoj tragediji. Zamolila ga je, ako to ikako može, i da malo požuri s kanonizacijom Alojzija Stepinca.

Iz Argentine se u Vatikan prošlog tjedna uputila delegacija od 40 ljudi iz stranih zajednica – hrvatske, kineske, kolumbijske i drugih. Organizator posjeta Papi bio je Claudio Avruj, tamošnji državni tajnik za ljudska prava i kulturni pluralizam. Kako nas izvještavaju argentinski Hrvati, papa se razveselio kad ga je vidio i čestitao mu na ‘spajanju’ stranih zajednica.

Gosti su papi predali zajednički dokument Mozaik identiteta, koji govori o interkulturalnom dijalogu u Argentini, gdje živi velik broj stranih zajednica iz svih dijelova svijeta. On im je poručio da nastave raditi tako ujedinjeni i da ne zaborave siromašne.

Hrvatsku je zajednicu predstavljala dr.sc. Jelena Nadinić iz Kulturne udruge ‘Jadran’ Buenos Aires. Ona je papi predala knjigu ‘Tragedia de Bleiburg’, izdanu 1964. godine u Buenos Airesu na španjolskom jeziku. Uz knjigu mu je dala i dva pisma, jedno osobno, drugo javno.

U javnom pismu podsjetila je papu na Hrvate ubijene na Bleiburgu i Križnom putu i pojasnila da se ovaj genocid tajio za vrijeme komunizma. Zamolila je papu za pomoć u procesu suočavanja s poviješću i opraštanja jer, kako smatra, narod koji poznaje svoju povijest može živjeti mirno i u ljubavi. Zamolila ga je i da pomogne dati mjesto u povijesti onima koji su se borili za slobodu i protiv diktature, kao što je to činio blaženi Alojzije Stepinac.

Na kraju ga je i zamolila da, ako može, malo požuri s njegovom kanonizacijom. Jer on je za Hrvate već svetac.

Datum objave: 27.02.2019.