Autor: Z.S./news.com.au

Kako piše australski news.com.au, mnogi proizvodi bi u Australiji uskoro mogli pojeftiniti. Australci bi mogli stati na kraj tvrtkama koje im naplaćuju (pre)visoke cijene za odjeću, digitalne proizvode, kozmetiku.

Ministar financija Joe Hockey ovog je tjedna izjavio da australski potrošači plaćaju mnogo više cijene nego američki pri kupnji IT hardwarea, softwarea, muzike, igara, sportske opreme i mode. ‘A neke tvrtke koje prodaju ove proizvode ne plaćaju puno poreza Australiji, iako proizvode prodaju po puno višim cijenama u Australiji nego u drugim zemljama’, rekao je i dodao da je naložio Poreznoj upravi da ih istraži.

Australci žele stati na kraj multinacionalkama poput Applea i Googlea koji, unatoč visokim prihodima, plaćaju malo poreza. Zato je moguće da bi njihove cijene mogle opasti, ako dođe do poreznih zavrzlama, piše news.com.au. 
Zanimljivo, udruga potrošača Choice je nedavno istaknula da je jeftinije avionom odletjeti u SAD, kupiti software od Adobea i vratiti se nego ga kupiti u Australiji. Još jedna usporedba – najskuplja pjesma u australskom iTunesu košta 2,19 australskih $, a u američkom 1,29 američkih $ (1 australski $ = 0,93 američkih $). Choice je ustvrdio i da Australci plaćaju 33 posto više za top 10 filmova u iTunes trgovini nego američki potrošači. ‘Vrijeme je da stanemo na kraj digitalnoj diskriminaciji i pozovemo tehnološke divove na red zbog ‘Australskog poreza”, poručeno je.

Kako piše ovaj medij, drugi razlog smanjenja cijena mogla bi biti konkurencija. U Australiju su već došli Zara, H&M, Topshop, Uniqlo, a dolaze Marks&Spencer, Sephora, Forever 21. 

Datum objave: 06.09.2014.