Australski državljani i stalni stanovnici ne mogu trenutno napustiti zemlju zbog koronavirusa, osim ako iz nekog razloga nisu izuzeti od te mjere.

Australija će razmotriti postupno ponovno otvaranje svojih međunarodnih granica kako bi stanovnicima koji su potpuno cijepljeni protiv covida-19 omogućili putovanje u inozemstvo, izjavio je u četvrtak australski premijer Scott Morrison.

Australija je u ožujku prošle godine zatvorila svoje međunarodne granice što je pomoglo da izbjegnu veliki broj zaraženih kakav je viđen u drugim zemljama. Dosad su imali nešto više od 29.400 slučajeva covida-19 i 910 smrtnih slučajeva.

Australski državljani i stalni stanovnici ne mogu trenutno napustiti zemlju zbog koronavirusa, osim ako iz nekog razloga nisu izuzeti od te mjere, dok putnici koji se vraćaju iz inozemstva moraju provesti dva tjedna u karanteni u hotelu o svom trošku.

Prvi cilj je Australcima koji su cijepljeni omogućiti kretanje i putovanje, posebno u važne svrhe”, rekao je Morrison. To znači da bi cijepljeni ljudi mogli putovati u inozemstvo zbog poslovnih i osobnih hitnih slučajeva a po povratku bi proveli karantenu kod kuće.

Bilo kakvo takvo otvaranje ne bi se dogodilo prije cijepljenja ranjivih ljudi, jer bi putnici po povratku mogli donijeti najmanje 1.000 novih slučajeva tjedno u zemlju, rekao je Morrison.

U ponedjeljak će se otvoriti tzv. “putnički balon” između Australije i Novog Zelanda, jedan od prvih takvih sporazuma od pojave pandemije.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.04.2021.